Иран и САЩ демонстрират военна мощ по пътя на нефта

14553
Иран и САЩ демонстрират военна мощ по пътя на нефта

Иран изстреля десетки балистични ракети по време на симулация на атака срещу "вражеска военна база", докато САЩ засилват военното си присъствие по морския път към нефтоносните заливи в контекста на увеличаващото се напрежение по ядрената тема с Иран.

Ракетите Шахаб – 3, способни да достигнат Израел и американските бази в Близкия изток, са изстреляни от няколко района на страната по цел изработена като макет на "вражеска военна база" в пустиня в централната част на Иран.

Ученията са се развили със "100% успех" и са показали "решителността, желанието и възможностите на иранския народ да защитава националните си интереси", заяви ирански генерал.

Според САЩ тези стрелби нарушават резолюции на ООН, които забраняват на Иран опити с балистични ракети с военна цел.

Израел и САЩ предупреждават неколкократно през последните месеци за възможността да бъдат нанесени удари по ирански ядрени обекти в случай на провал на дипломатическите усилия на най-големите страни да убедят Иран да ограничи противоречивата си ядрена програма.

Преговорите бяха възобновени през април след 15 месечно прекъсване, но трикратните срещи засега не позволяват да се достигне намаляване на риска от военна конфронтация.

В същото време, според изданието Ню Йорк Таймс, САЩ засилват военното си присъствие в Залива. Това, според вестника, показва, че Вашингтон гледа сериозно на ядрената програма на Техеран.

Говорител на външното министерство на Иран обвини западните страни, че спъват напредъка и потвърди отново, че няма да има дипломатическо решение, докато не бъде признато правото на Иран да развива ядрената си енергетика.

В началото на годината Иран заплаши, че ще затвори Ормузкия проток, откъдето преминават 35 процента от световния петрол превозван по море.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад повтори във вторник, че Иран няма да отстъпи на натиска срещу ядрената си програма.

Редактор: Петър Проданов

МВФ понижи прогнозата си за растеж на американската икономика

Възстановяването на американската икономика "остава слабо", отбелязва Международният валутен фонд в ежегодния си доклад, предаде БГНЕС....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com