Изневери и порнография: Въпросите, през които преминават кандидатите за шпиони в Канада

1923
Изневери и порнография: Въпросите, през които преминават кандидатите за шпиони в Канада
Снимка: Pixabay

Изневерявали ли сте някога на съпруга си, опишете вашите предпочитания към порнографията и всякакви преживявания с наркотици? Това са някои от интимните въпроси, задавани на шпионите в канадските разузнавателни служби, преди да бъдат наети на работа, пише La Presse. Целта е да се открият всички пропуски, които могат да бъдат използвани от вражеските агенти.

Благодарение на Закона за достъп до информацията канадското издание е получило въпросника, който се използва от Канадската служба за разузнаване (SCRS) при наемането на служителите й. Свръхсекретната федерална агенция, отговаряща за контраразузнаването и защитата на националната сигурност, със сигурност е тази в държавата, която отива най-далеч в проверката на кандидатите за работа, задавайки им изключително неудобни въпроси.

„Понякога е толкова неудобно да зададете тези въпроси на някой кандидат, колкото и вие самият да трябва да им отговорите. Питате някого какви порно клипове гледа онлайн и го виждате как започва да се гърчи на мястото си. Може да стане наистина неловко“, казва Андрю Кирш, бивш агент на SCRS, който е изпитал процеса и от двете страни - като новобранец и след това като интервюиращ новите кандидати.

Детекторът на лъжата е неотменна част от интервюто

Въпросникът е прелюдия към по-задълбочено интервю с психолог като част от наемането на бъдещите шпиони. Тестът с полиграф (детектор на лъжата) също е част от процеса.

Meta блокира организации, шпионирали хиляди потребители

Платформата Meta - собственик на Facebook, Instagram и WhatsApp блокира седем организации, които са шпионирали близо 50 000 потребители...

ОЩЕ: В света на кошмарите: Защо хората обичат да гледат ужаси 

Животът на кандидатите е проверяван до най-дребния детайл. Те трябва да опишат отношенията между родителите си, да докладват за всякакви проблеми с наркотици или психично здраве в семейството, включително чичовци, лели и братовчеди. От тях се очаква да представят отчет за своите финанси, да опишат подробно колко пъти са опитвали този или онзи вид наркотик, колко често консумират алкохол, да разкрият всяка травма, която ги е белязала по някакъв начин през живота им.

„По принцип SCRS се опитва да оцени лоялността на кандидата към Канада и неговата надеждност“, казва Андрю Кирш. Той дава като пример дългове от хазарт, злоупотреба с алкохол, скрити извънбрачни връзки, които биха могли да бъдат използвани като лост от чуждестранен агент за оказване на натиск върху шпионин на CSIS, за да получи класифицирана строго секретна информация.

Въпросите са предназначени да насочат към факторите, които биха могли да накарат определен канадски агент да се „пречупи“ и да предаде страната си поради лични причини. Добре известен е примерът с Джеф Делисъл, офицер от канадското военно разузнаване, казва Кирш, който е бил арестуван през 2012 г. за продажба на държавни тайни на Русия. Оказало се, че той е стигнал до предателство към страната си заради проблеми в брака си. „Кандидатите може да са уязвими на изнудване и заплахи от страна на чуждите агенти, ако те разполагат с компрометираща или по друг начин неудобна информация за личния им живот“, казва Кирш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com