Израел подслушвали телефона на Джон Кери

20095
Израел подслушвали телефона на Джон Кери
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година. Информацията съобщава германският седмичник Spiegel.

Според статията израелците и най-малко още една тайна служба подслушвали разговорите на Кери, докато той опитвал да посредничи. Тази информация вероятно допълнително ще обтегне отношенията между Израел и САЩ. Кери редовно говореше по телефона с високопоставени официални представители в Близкия Изток по време на преговорите, които в крайна сметка се провалиха по-рано тази година.

Палестинците се надяват Кери да поднови мирния процес

"Палестинците искат усилията на САЩ за спасяване на мирния процес да продължат", каза висш служител само няколко часа, след като Рама...

Цитирайки "няколко източника на тайните служби", Spiegel съобщава, че американският държавен секретар използвал не само сигурни линии, а и нормални телефони със сателитна връзка, които можели да бъдат подслушвани. "Правителството в Йерусалим използва тази информация в преговорите за дипломатическо решение в Близкия Изток", уточнява АФП.

От канцеларията на Кери и от израелското правителство отказали да коментират информацията. Американският държавен секретар направи съживяването на близкоизточната дипломация централен приоритет в началото на мандата си и склони израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас да се върнат на масата за преговори през юли м. г.

Но през април тази година Израел изненадващо съобщи, че планира да построи нови 700 жилища в заселническите територии и отказа да освободи последната група палестински затворници. В отговор на това Абас поиска членство на Палестинската автономия в 15 агенции на ООН и мирните преговори в крайна сметка се провалиха, припомня БГНЕС.

Кери опита да посредничи при настоящата военна офанзива на Израел в Газа и посети Израел миналата седмица. Той обаче не успя да постигне трайно примирие в 26-дневната конфронтация, която отне живота на над 1700 души

Кери: Израел и палестинците са по-близо до мир

Израел и палестинците днес са по-близо до мирно споразумение, отколкото бяха преди години, заяви американският държавен секретар Джон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com