Кери настоява за правомощия за повече удари срещу "Ислямска държава"

13574
Кери настоява за правомощия за повече удари срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери иска конгресмените да дадат на президента Барак Обама повече военни правомощия за нападения срещу ислямистите.

"Нацията ни е по-силна, когато действаме заедно "и ние просто не можем да допуснем тази сбирщина от убийци и бандити да постигнат амбициите си", заяви Кери пред Конгреса, цитиран от АФП.

Той заяви, че групировката "Ислямска държава" (ИД), която превзе ивица земя в Ирак и Сирия иска да гарантира "смърт или подчинение на всички, които й се опълчат", както и "подбуждането на терористични актове в целия свят".

Пред Комитета за международни отношения на Сената, Кери, министърът на отбраната Аштън Картър и водещият американски военен, генерал Мартин Демпси, призоваха за единодушно гласуване в полза на нова оторизация за използване на военна сила срещу ИД.

Равносилна на обявяване на война, новата оторизация ще осигури на Обама политическа закрила у дома и по-солидно правно основание за продължаване на борбата, особено сред съюзниците във водената от САЩ международна коалиция.

Досега администрацията на Обама използваше съществуващата възможност за използване на военна сила срещу "Ал Кайда", талибаните и техните клонове, одобрена след 11 септември 2011 г. като правно основание за нападения срещу ИД.

"Президентът вече има правомощия да действа срещу ИДИЛ, но ясното и официално изразяване на вашата подкрепа ще разсее всички съмнения, че американците са обединени в тези усилия", заяви Кери, използвайки друг акроним за групировката. Той призова разделената институция да се обедини и "да говори с единен мощен глас".

Картър подчерта, че новата резолюция ще изтече след три години и "благоразумно не включва географските ограничения, защото ИДИЛ показва знаци на разпростиране извън Сирия и Ирак".

"Не мога да кажа, че кампанията ни да победим ИДИЛ ще бъде завършена за три години", заяви Картър, но включи т. нар. "клауза на залеза", която ще даде на следващия президент и "американския народ възможност да оценят прогреса ни" в края на този период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com