X
 
 

Масовите протести в Еквадор накараха президента да спре мерки, одобрени от МВФ (ВИДЕО)

511 0
photo of Масовите протести в Еквадор накараха президента да спре мерки, одобрени от МВФ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
"Задържани са общо 1152 души, 7 са убити, 1340 са ранени", пише офисът на омбудсмана в Еквадор на страницата си в Twitter във връзка с избухналите в латиноамериканската страна протести, продължаващи 12 дни, предаде БГНЕС.

Масовите протести избухнаха в Еквадор по-рано през октомври, докато хиляди се събраха в цялата страна, протестирайки срещу икономическите реформи на правителството, най-вече премахването на субсидиите за гориво на населението. Според президента Ленин Морено, Еквадор вече не може да си ги позволи и съкращенията могат да помогнат на страната да спести около 2,27 милиарда долара годишно. Освен това премахването на субсидиите за гориво беше част от сделката на правителството на Еквадор с Международния валутен фонд (МВФ), за да получи право на заем от 4,2 милиарда долара.

В крайна сметка, заради протестите Морено и еквадорското правителство решиха да спрат пакета с мерки (декрет 883), изискани от МВФ за постигане на финансова стабилност, предаде Deutsche Welle.

В неделя служба на главния прокурор в Еквадор заяви, че ще повдигне обвинения за тероризъм срещу задържаните протестиращи, които представляват заплаха за живота на гражданите и рушат обществено имущество.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители