Мексико на път да легализира марихуаната

7553
Мексико на път да легализира марихуаната
Снимка: Getty Images/ Guliver

Въпросът за легализацията на потреблението и отглеждането на канабис за лична употреба ще обсъди в края на октомври Върховният съд на Мексико, предаде БГНЕС.

"Забраната за лична консумация на марихуана с развлекателна цел е противоконституционно", посочва съдия Артуро Сардивара в проектодоклада си, който ще представи на съдебното заседание на 28 октомври. Ако бъде одобрена, инициативата ще трябва да се направят промени в редица членове от Закона за здравеопазването, който сега забранява отглеждането на канабис.

В същото време в Мексико отдавна не е в сила забраната за притежаване на малки количества наркотици за лична употреба. От 2009 г. е позволено притежанието на 2 грама опиум, 50 милиграма хероин, 5 грама марихуана, 500 милиграма кокаин, 40 милиграма метамфетамин и 0,015 милиграма ЛСД. На наказателно преследване подлежат само тези, у които бъдат открити големи количества наркотици.

В Мексико е обявена истинска война на наркомафията още при предишната администрация на президента Фелипе Калдерон през 2006 година. Оттогава, според данни на правителството, броят на жертвите в тази война от двете страни е над 70 хиляди души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com