Мексико настоя пред Блинкен САЩ да отворят всички гранични пунктове

1828
Мексико настоя пред Блинкен САЩ да отворят всички гранични пунктове
Снимка: Getty Images/Guliver

Мексико настоя пред гостуващия държавен секретар Антъни Блинкен американските власти да отворят отново всички гранични пунктове между двете страни. Това съобщи мексиканският външен министър Алисия Барсена. На този фон Вашингтон търси съдействие за пресичане на "незаконната миграция", предаде Ройтерс.

"Отварянето на граничните пунктове е първостепенна задача за Мексико. Говорим за икономическата част, но и за структурните причини за миграцията", каза Барсена пред репортери.

ОЩЕ: САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико

Борба с мигрантския натиск

Правителството на президента Джо Байдън иска помощ от това на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за намаляване на миграционните потоци и справяне с рекордния брой хора, опитващи да достигнат границите на САЩ, ключов въпрос в навечерието на американските президентски избори през ноември догодина.

Само за тази година над половин милион души са пресекли опасните джунгли на Дариенския провлак на границата между Южна и Централна Америка - двойно повече в сравнение с миналогодишния рекорд. Много от тях бягат от бедност, престъпност и конфликти в родните си страни, а целта им е да стигнат до САЩ. 

По-рано този месец американските митнически власти временно затвориха за пет дни два от основните железопътни пунктове по границата, а други бяха безсрочно затворени, за да могат да се пренасочат служителите от тях за охрана на други невралгични места по границата, към които се насочват големи миграционни потоци.

Лопес Обрадор, който миналата седмица увери САЩ, че Мексико ще помогне за намаляване на мигрантския натиск, призова американския Конгрес да инвестира повече в бедните хора в Латинска Америка и Карибите, "вместо да изгражда бариери и огради с бодлива тел в реката и да мисли за издигане на стени".

ОЩЕ: Губернаторът на Аризона изпрати националната гвардия по границата с Мексико

"По-полезно и по-човечно е да се влагат средства в развитието на хората и ние винаги сме предлагали именно това", заяви мексиканският президент на пресконференция. Той изрази очакване въпросът с миграцията да се превърне във водещата тема с оглед на изборите в САЩ догодина.

Лопес Обрадор също се срещна в столицата Мексико с оглавяваната от Блинкен делегация, която включваше още и американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

"Сътрудничеството между САЩ и Мексико е от решаващо значение за благоденствието и сигурността на нашите страни, а и на Америките като цяло. Добре е, че с президента Лопес Обрадор обсъждаме тези въпроси, но и общите ни усилия за намаляване на нелегалната миграция", заяви Блинкен в социалните мрежи.

Вчера колона от хиляди мигранти и хора, търсещи убежище, се придвижаше от Южно Мексико на север с надеждата да стигнат границите на САЩ. Много от тях са с малки деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...