Мексико поиска САЩ да наложи по-строг контрол върху огнестрелното оръжие

1499
Мексико поиска САЩ да наложи по-строг контрол върху огнестрелното оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Мексиканският министър на външните работи осъди клането в Ел Пасо като акт на тероризъм срещу мексиканските граждани в САЩ.

Броят на мексиканските граждани, убити при терористичния акт в Ел Пасо, вече достигна шестима души, заяви по-рано мексиканският президент Лопес Обрадор. "Тъжно е, че смъртта на шестима мексиканци е потвърдена, а други седем са ранени", каза Обрадор, предаде БГНЕС.

Стрелецът от Дейтън е убил и сестра си

Сестрата на стрелеца, който уби 9 души в град Дейтън в Охайо, е сред жертвите, заяви говорител на местната полиция по време на пресконф...

Най-малко 20 души бяха убити, а още 26 бяха ранени, след като стрелец откри огън в търговски център на WalMart. Заподозреният е идентифициран от полицията като Патрик Крузиъс, 21-годишен. Сега убийствата се третират като акт на вътрешен тероризъм.

Заради случилото се, мексиканският външен министър Марсело Ебрард заяви, че Мексико ще поиска, ако е необходимо, екстрадицията на убиеца, за да може те да бъде съден като терорист в Мексико. Ебрард също осъди стрелбата като терористичен акт, като призова Съединените щати да предприемат действия във връзка със законодателството си за достъп и притежание на оръжия. Според външния министър, Мексико ще обмисли завеждане на съдебни дела срещу вътрешния тероризъм в САЩ, насочен срещу мексикански граждани.

Преди да извърши терористичния акт, убиецът публикува онлайн манифест, в който подкрепя терористичните атаки в новозеландския град Крайстчърч през март. Според манифеста, убиецът е искал да защити страната си от чужди "нашественици".

Търговският център, където се случи атаката, се намира в непосредствена близост до американско-мексиканската граница. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват на пазар в Ел Пасо.

Стрелбата в Ел Пасо - като в джамиите в Нова Зеландия

20 убити и 26 ранени, включително няколко ранени - това е равносметката от снощната стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас. От въ...

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е обсъдил последните смъртоносни кланета в град Ел Пасо и в град Дейтън с Федералното бюро за разследване (ФБР) и с главния прокурор на САЩ Уилям Бар, добавяйки, че насилието трябва да да бъде спряно.

"Омразата няма място в нашата страна и ние ще се погрижим за това [...] Трябва да го спрем. Това продължава от години ... и години у нас", каза Тръмп, цитиран от Reuters, AP и AFP. Американският президент заяви, че ще направи официално обръщение днес по повод масовите стрелби в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com