Мощно земетресение разтърси Еквадор

2524
Мощно земетресение разтърси Еквадор
Снимка: БГНЕС

Мощно земетресение разтърси Еквадор. Еквадорските власти, цитирани от АФП, съобщиха за 28 загинали по време на силния трус в страната. Информацията бе оповестена от вицепрезидента Хорхе Глас Еспинел. Той още съобщи, че в страната е обявено извънредно положение.

Според последните данни магинтудът на труса е 7,8 по Рихтер. Това гласят данните на американската геологична агенция, цитирани от АФП и ТАСС. В по-ранни информации магнитудът на труса беше 7,5. Според еквадорските власти силата на земетресението е значително по-малка – 6,5 по Рихтер.

Страната е заплашена и от цунами. Трусът е регистриран в около 3 часа българско време, 11 минути след далеч по слабо земетресение с магнитуд 4,8. „На базата на първоначалните параметри, опасни вълни цунами е възможно да ударят бреговете, които се намират на 300 километра от епицентъра”, заявиха от Центъра за предупреждение при цунами в Тихия океан, цитирани от АФП и БГНЕС.

Еквадор ще продължи да подслонява Асандж

Еквадорските власти ще позволят на Джулиан Асандж да остане в посолството на страната в Лондон колкото поиска. „Дали сме му убеж...

По данни на американските геолози, епицентърът е на малката дълбочина от 10 километра и се намира на 14 километра западно от град Педерналес.

Все още няма данни за щети от труса. Според западни медии е имало загуба на електричество в столицата Кито, която се намира на 173 километра от епицентъра. В град Гуякил е паднал каменен мост, под който е затисната кола, пише местният вестник „Комерсио”.

Земетресението е усетено и в северната част на Перу, като според ТАСС местните военни също се подготвят за цунами.

През последните дни няколко силни труса разтърсиха Япония и причиниха смъртта на десетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка