Националната гвардия на Тексас е изпратена на границата с Мексико

2685
Националната гвардия на Тексас е изпратена на границата с Мексико
Снимка: Getty Images/Guliver

Републиканският губернатор на Тексас нареди на стотици войници от Националната гвардия да отидат на границата между САЩ и Мексико, за да спрат очакваната миграционна вълна, когато тази седмица изтече срокът на действие на правилата от времето на пандемията Ковид-19, предаде АФП.

Като илюстрация на дълбокото политическо разделение в Съединените щати по отношение на имиграцията Грег Абът се обърна към президента Джо Байдън за очаквания скок на нелегалната имиграция.

"С прекратяването на действието на дял 42 в четвъртък президентът Байдън слага килимче за добре дошли на хора от целия свят", заяви Абът.

"Националната гвардия на Тексас зарежда хеликоптери "Блекхоук" и С-130 /транспортни самолети, бел.ред./ и изпраща специално обучени войници за тактическите гранични сили на Тексас, които ще бъдат разположени в горещите точки по цялата граница, за да помогнат за прехващането и отблъскването на големи групи мигранти, опитващи се да влязат незаконно в Тексас."

Дял 42 е името на набор от правила, наложени по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп, привидно с цел да се предотврати влизането в страната на хора, заразени с Ковид-19.

На практика той се превърна в груб метод за имиграционен контрол, който позволяваше на граничните служители да отхвърлят бъдещи кандидати за убежище, без да приемат молбите им.

В четвъртък вечерта правилата отпадат, за да бъдат заменени от това, което администрацията на Байдън казва, че са законни пътища за получаване на убежище за тези, които са квалифицирани и които го правят правилно, и строги наказания за тези, които се опитват да преминат границата незаконно.

Граничните градове по протежение на 3100-километровата граница се подготвят за това, че всеки ден няколко хиляди души ще се опитват да преминат в Съединените щати.

Десетки загинали след автобусна катастрофа в Мексико

Автобус, превозващ туристи, падна в пропаст в западния мексикански щат Наярит. В резултат на произшествието са загинали 18 души, а друг...

Тексаските градове Ел Пасо, Браунсвил и Ларедо са обявили извънредно положение, тъй като се борят да се справят със стотиците хора - повечето от Латинска Америка, някои от Китай, Русия и Турция - които вече са там, пише БГНЕС.

В Ел Пасо стотици хора, сред които и деца, спят по улиците, криейки се от слънцето под чаршафи или спящи върху картон, като някои просят пари.

Миграцията е въпрос, който политиците от Републиканската партия многократно са използвали, за да удрят с него опонентите си от Демократическата партия.

Очаква се политиканстването да се засили, тъй като американският изборен цикъл се върти към президентските избори през ноември следващата година.

ОЩЕ: Мексико продължава да депортира български туристи без причина 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка