Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ

6668
Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ
Снимка: iStock

Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички акции, държани от домакинствата в САЩ. Това е рекорден дял, който демонстрира сериозната роля на капиталовите пазари за повишението на неравенството, пише CNBC.

Горният 1% добави над 6.5 трилиона долара към богатството си, под формата на корпоративни дялове и взаимни фондове, по време на COVID-19 пандемията. В същото време, останалите 90% са добавили общо 1.2 трилиона долара, сочат най-новите данни на Федералния резерв.

Размерът на корпоративните дялове и взаимните фондове, притежавани от горните 10% по богатство е рекорд за второто тримесечие. Останалите 90% държат около 11% от индивидуално притежаваните акции, което е спад от 12% спрямо периода от преди пандемията.

Капиталовите пазари, които записаха почти двоен ръст спрямо март 2020 година, и добавят близо 40% от началото на тази година, са основният източник за генериране на благосъстояние в САЩ по време на пандемията. Според анализатори, този процес има отношение и към разтварянето на ножицата между бедни и богати.

Общото богатство на горния 1% вече възлиза на дял от 32% от общото благосъстояние в страната - рекордна стойност, става ясно от данните на Фед. Близо 70% от техните печалби, натрупани през последната година и половина, което е едно от най-бързите генерирания на състояние в историята, идва от акции.

"Горният 1% притежава доста акции, всички останали притежаваме малко“, казва Стивън Розентал от Urban-Brookings Tax Policy Center.

Нарастващата концентрация на благосъстояние идва въпреки милионите нови инвеститори, които навлязоха на капиталовите пазари по време на пандемията.

Приложението за търговия Robinhood, създадено от българина Владимир Тенев, отчита над 10 млн. нови акаунти през последните 2 години, като понастоящем вече има над 22 млн. регистрации – много от тях на млади хора, които инвестират за първи път.

Въпреки, че пазарът става все по-всеобхватен, генерирането на богатство остава все така концентрирано.

Розентал посочва, че въпреки, че има армия от нови инвеститори, те все още са дребни, със среден баланс по сметка в Robinhood от около 4 500 долара.

Когато пазарите растат, дребните инвеститори генерират малки печалби спрямо едрите вложители, които имат стотици хиляди и дори милиони под формата на акции.

"Много от младите инвеститори купуват на по-високи цени в сравнение с едрите инвеститори, които са на пазара от години и се радват на голяма доходност“, казва Розентал.

Освен това, повечето нови инвеститори залагат на бързи покупки и продажби с левъридж, надявайки се за бързи печалби. При все, че тази стратегия може да създаде победители, тези без късмет печелят по-малко, отколкото от инвеститорите, които задържат позицията си за по-дългосрочни периоди.

Горните 10% отчитат скок в стойността на притежаваните акции от 43% в периода януари 2020 – юни 2021, сочат данните на Фед. Останалите 90% регистрират скок в цената на акциите от 33% за същия период.

Още:

Кои са най-богатите хора в САЩ?

"Клуб 100 млрд. долара" се сдоби с нов член

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com