Най-големият шпионски център на АНС се подпали

41955
Най-големият шпионски център на АНС се подпали

Пожар избухна в най-новия гигантски шпионски център на американската Агенция за национална сигурност (АНС) в щата Юта. Комплексът струва 2 млрд. долара, пише БГНЕС.

Причина за инцидента е технически проблем в електроинсталацията. В резултат на инцидента е разрушено оборудване за стотици хиляди долари, съобщава в. "Фискал таймс".

Според изданието засега никой не обяснява как се е стигнало до развихрянето на огнената стихия. За страна, която твърди, че е технологичния лидер на света, е странно да няма експерти, които да могат да се справят с често повтарящ се проблем, коментира изданието. През последните 13 месеца комплексът страда от хронични инциденти – той е претърпял 10 токови удара, всеки от които е нанасял щети средно за по 100 000 долара, сочат документи, с които разполага "Уолстрийт джърнъл".

Експерти твърдят, че системата в Юта, която гълта всеки месец 64 мегавата електричество (само сметката за ток на месец е 1 млн. долара – бел. ред.), не е в състояние едновременно да включи безопасно всички налични компютри, без да се стигне до срив и пожар. Доколкото системата е дело на базираната в Пенсилвания компания Klingstubbins, от нейната централа излязоха с незадоволителното обяснение, че нейни експерти са запознати с проблема и работят за намирането на трайно решение за него.

Не такава е оценката на Армейския инженерен корпус (ACE), чийто служители отговарят за строителния надзор при изграждането на комплекса. Според военните колегите им от Klingstubbins не са наясно защо непрекъснато се стига до сривове в системата. Доклад на ACE, с който разполага "Уолстрийт джърнъл" показва, че на американското правителство не е била подадена изчерпателна информация за електрическата система на обекта, която е много уязвима по отношение на нови сривове. Според документа задължителните проверки на годността на системите в шпионския комплекс в хода на изграждането му не са извършвани в името на "бързото му пускане в употреба".

Шпионският център, известен като "База данни Юта", е най-големият подобен комплекс в системата на АНС, в които агенцията трупа информацията от глобалното подслушване, която беше разкрита пред световната общественост от Едуард Сноудън. Прихванати комуникации – имейли, телефонни обаждания и т. н. биват складирани в сървърите на комплекса. По оценка на специалисти обектът в Юта е многократно по-голям от най-голямата подобна инсталация на Google. Само че поради непрекъснатите проблеми с електроинсталацията, капацитетът на системата не може да бъде използван. А от АНС твърдят, че този комплекс е от изключително голямо значение за опазване на националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com