Нанси Пелоси обяви азиатската си обиколка, без да включва Тайван

4028
Нанси Пелоси обяви азиатската си обиколка, без да включва Тайван
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще ръководи делегация на Конгреса в Азиатско-Тихоокеанския регион, потвърдиха от офиса ѝ в неделя. Конгресмените ще посетят Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. В изявлението не се споменава дали 6-членната делегация ще е на визита в Тайван, което стана ябълката на раздора в разговорите между Китай и САЩ в навечерието на обиколката.

Първоначално Пекин обяви, че ако Пелоси посети самоуправляващата се демокрация, непризната от Китай, САЩ ще понесе сериозни последици. След това, по време на разговор с американския президент Джо Байдън по телефона, китайският му колега Си Дзинпин предупреди Вашингтон "да не си играе с огъня".

Тайван провежда най-мащабното си военно учение, докато напрежението с Китай расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Враждебен противник се опитва да завладее ключов воден път близо до тайванската столица. Атакувайки по море и въздух, нападателите се н...

„Пътуването ще се фокусира върху взаимната сигурност, икономическото партньорство и демократичното управление в Индо-Тихоокеанския регион“, се казва в изявление на офиса на Пелоси. Делегацията включва изцяло конгресмени от Демократическата партия, включително председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс и членове на постоянната комисия по разузнаването и комисията по въоръжените сили на камарата.

„Нашата делегация ще проведе срещи на високо ниво, за да обсъди как можем допълнително да развием нашите споделени интереси и ценности, включително мира и сигурността, икономическия растеж и търговията, пандемията COVID-19, климатичната криза, правата на човека и демократичното управление“, каза Пелоси.

Министерството на външните работи на Сингапур потвърди, че делегацията ще посети града-държава на 1-2 август, като са планирани срещи с президента Халима Якоб и премиера Лий Сиен Лун.

В продължение на седмици напрежението между САЩ и Китай се засилваше заради съобщенията, че Пелоси може да посети самоуправляващия се остров Тайван, който Китай вижда като част от своята територия и която иска да бъде обединена отново със сила, ако е необходимо. В четвъртък президентът Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин проведоха напрегнат телефонен разговор. Двамата лидери се съгласиха да насрочат първата си лична среща на върха, но разногласията относно Тайван помрачиха разговора.

Новината за посещението на Нанси Пелоси в Тайван разгневи Пекин

Председателката на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси ще посети Тайван през август, съобщи Financial Times. Т...

Съединените щати поддържат политика на „стратегическа недвусмисленост“ относно това дали биха се намесили военно, ако Китай нахлуе в Тайван, и макар да признават претенциите на Пекин към острова, те също така подкрепят демократичното тайванско правителство.

В последното предупреждение от Пекин, говорителят на китайските военновъздушни сили Шен Джинке в неделя каза, че защитата на територията на Китай е "свещена мисия" на военните. „Военновъздушните сили имат твърда решителност, пълна увереност и достатъчно способности да защитават националния суверенитет и териториалната цялост“, каза Шен, според държавния People's Daily, цитиран от AFP.

През последните две години Китай засили полетите на изтребители, бомбардировачи и други самолети в тайванската зона за противовъздушна отбрана като начин да изрази недоволството си и да поддържа напрежението в армията на Тайпе. „Многотиповите бойни самолети на военновъздушните сили летят около Тайван, упражнявайки се да подобрят способността й да поддържа националния суверенитет и териториалната цялост“, каза Шен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка