Двучасов разговор Си Цзинпин - Байдън: Китай отново предупреди САЩ за Тайван

7792
Двучасов разговор Си Цзинпин - Байдън: Китай отново предупреди САЩ за Тайван
Снимка: Getty Images

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха петия си телефонен разговор, откакто Байдън дойде на власт. Той продължи повече от два часа и се състоя на фона на опасенията около евентуалното посещение на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Белият дом съобщи, че разговорът е започнал в 08:33 ч. сутринта източноамериканско време и е приключил в 10:50 ч. Преди това американски официални представители заявиха, че разговорът ще засегне широк кръг от въпроси, включително руската инвазия в Украйна, която засега Китай не осъжда.

Тайван провежда най-мащабното си военно учение, докато напрежението с Китай расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Враждебен противник се опитва да завладее ключов воден път близо до тайванската столица. Атакувайки по море и въздух, нападателите се н...

Разговорът се състоя в момент, когато Байдън търси нови начини за работа с надигащия се като глобална сила Китай, както и стратегии за противодействие на разрастващото се влияние по света на Пекин. Досега основно изпитание за двустранните отношения се явяваха противоречията между САЩ и Китай по въпроси като световното здравеопазване, икономическата политика и човешките права, но с отказа на Пекин да осъди руската инвазия в Украйна към проблемните въпроси се прибави и още един, отбелязва Асошиейтед прес.

А най-новата тема, предизвикваща напрежение между тях, се оказаха плановете за посещение на Нанси Пелоси в Тайван, демократично самоуправляващия се остров, който получава подкрепа от САЩ за отбраната си, но който Китай смята за част от територията си. Пекин директно заяви, че ако подобна визита наистина се състои, тя ще бъде възприета от китайска страна като провокация, а това е заплаха, на която в САЩ гледат все по-сериозно с оглед на руското нахлуване в Украйна. Самият тон в предупрежденията на Китай относно евентуалната визита също започна да се изостря, отбелязва Ройтерс.

Ако Пелоси наистина посети острова, това ще бъде драстична, но не и безпрецедентна демонстрация на подкрепа от американска страна за Тайван, който твърди, че все повече е подложен на военни и икономически заплахи от страна на Китай.

Според китайската държавна информационна агенция двамата лидери са имали два часа на задълбочен и искрен разговор, по време на които китайският президент е предупредил американския си колега да не си играе с огъня относно Тайван, предаде Франс прес.

Байдън и Си Цзинпин ще проведат онлайн среща следващата седмица

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат онлайн следващата седмица, съобщи Bloomberg. Според източ...

"Онези, които играят с огъня, в крайна сметка се опарват", е заявил Си на Байдън, цитиран от китайската агенция Синхуа. "Надявам се, че американската страна разбира отлично това", е допълнил той. Според държавната агенция "двамата президенти са определили разговора си по телефона като искрен и задълбочен".

Според Синхуа Си Цзинпин е заявил на Байдън, че китайските власти са решително против намесата на външни сили в делата на Тайван и твърдо ще отстояват суверенитета на своята страна. Белият дом все още не е направил изявление относно проведения разговор, допълва АП.

В изявление на китайското външно министерство пък се казва, че президентът Си е подчертал, че подходът и дефинирането на китайско-американските отношения като стратегическо съревнование и гледната точка, че Китай е основен противник и най-сериозното дългосрочно предизвикателство би било погрешно възприемане на китайско-американските отношения, би било погрешно разбиране за китайското развитие и би подвело народите на двете страни и международната общност", предаде АП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com