Не е достатъчно просто да оцелееш: Пациенти с рак поставят под съмнение дозирането на онколекарства

1237
Не е достатъчно просто да оцелееш: Пациенти с рак поставят под съмнение дозирането на онколекарства
Снимка: iStock

Американските регулатори стартираха проект „Оптимус“, който има за цел да оспори сегашното дозиране на лекарства за рак и да насърчи производителите на лекарства да намерят най-ниската ефективна доза, предаде Euronews.

Джил Фелдман е живяла 15 години с рак на белите дробове благодарение на своите лекарства. Но лекарствата причиняват болки в ставите, умора и рани в устата, които правят яденето и пиенето болезнени. Лекарят на Фелдман й е позволил да намали дозата си поради странични ефекти. „Обсъдихме да започнем с по-ниска доза от препоръчителната. Но проблемът беше, че нямаше никакви доказателства, които да показват, че ефикасността е същата“, каза 54-годишната жена, която живее в американският щат Илинойс.

Още: Контролирано предизвикан рак: Проф. Георги Чернев обяснява как този бич може да намалее

Правилната доза

Въпреки че през последните десетилетия имаше голям напредък в лекарствата за рак, тежките странични ефекти отдавна са компромис за по-дълъг живот. Тъй като пациентите с рак и лекарите поставят под въпрос тези странични ефекти, американските регулатори стартират инициатива за справяне с проблема. Проектът „Оптимус“ на Американската администрация по храните и лекарствата има за цел да промени настоящата парадигма за избор на доза и да насърчи производителите на лекарства да намерят най-ниската ефективна доза. Традиционно развитието на раковата медицина се фокусира върху намирането на възможно най-високата доза, която пациентите могат да понесат, за да се ускори тестването. Това е метод, който работи при химиотерапия, но не толкова при по-нови лекарства за рак. Това е довело до проблеми като пропускане на дози от пациенти или спиране на лечението поради странични ефекти.

Още: Лечение за рак: Какво е имунотерапията

Чрез проекта „Оптимус“ Американската администрация по храните и лекарствата настоява американските производители на лекарства да включат повече пациенти в ранни проучвания за определяне на дозата, за да получат по-добри данни за това кога по-ниските дози могат да работят. „Общата преживяемост не е единствената важна крайна точка. Не е достатъчно просто да оцелееш. Искам да живея“, каза Фелдман.

Загърбване на подхода „еднаква доза работи за всички“

Едната трудност е, че може да има големи разлики между пациентите относно количеството лекарство, което достига кръвообращението, вариращо поради функцията на черния дроб и бъбреците. Това означава, че намаляването на дозата на всички пациенти крие риск от недостатъчна доза при някои, казват експертите.

Експертите казват, че е необходима промяна в дозировката, тъй като по-новите лекарства за рак, като това, което приема Фелдман, са по-насочени и действат по различен начин. „Тези лекарства, тъй като са толкова насочени и специфични, също се понасят по-добре. Така че в дългосрочен план със сигурност се надяваме, че отдалечаването от химиотерапията към тези по-нови молекулярно насочени лекарства от следващо поколение и лекарства за имунотерапия ще означава повече ефикасни лекарства, по-добри резултати, по-добър живот, без странични ефекти“, каза д-р Тимъти Яп, разработчик на лекарства в MD Anderson Cancer Center в Хюстън, САЩ.

Американското дружество по клинична онкология планира проучване с 500 пациенти, за да тества по-ниски дози от две лекарства за рак на гърдата, които е разпространило. Проучването ще сравни започването с пълна доза и след това нейното понижаване за нежелани реакции до започване с по-ниска доза и увеличаване в зависимост от това как го приема пациентът. Американската администрация по храните и лекарствата също така насърчава разработчиците на лекарства да провеждат повече сравнения на дозите.

Още: Десетки трилиони долари заради рак и диабет годишно, ако правим храна и се храним както досега: Анализ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...