Никотиновите дъвки и близалките набират популярност сред децата в САЩ

2433
Никотиновите дъвки и близалките набират популярност сред децата в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Медици установиха, че за последните 3 години подрастващите и децата в САЩ са започнали често да опитват и да употребяват не само електронни цигари, но и никотинови дъвки и близалки. Това сочат резултатите от проучване сред непълнолетни, публикувани в списание „Pediatrics”, съобщи пресслужбата на Университета в Южна Калифорния (USC).

"Изненадващо установихме, че никотиновите дъвки и близалки с различни вкусове отстъпват по популярност сред тийнейджърите само на електронните цигари. Тази тенденция е особено тревожна, тъй като подобни продукти съдържат високи концентрации никотин, които са опасни за децата, но в същото време могат лесно да се скрият от родителите и околните", казва Алиса Харлоу – научен сътрудник в USC, предаде БГНЕС.

Нова опасност от никотина

Никотинът променя функцията на спомагателните мозъчни клетки, което създава комфортни условия за метастази на рак на белите дробове. То...

Учените са анализирали резултатите от регулярно анонимно проучване сред американски тийнейджъри, в което са участвали 3500 младежи от Южна Калифорния.

Както и през предходните години, позицията на най-популярен никотинов продукт се заема от различни форми на електронни цигари – съответно, 9,6 % и 5,5 % от тийнейджърите са ги пробвали и са ги използвали редовно. На второ място са различни никотинови бонбони, таблетки за смучене, дъвки и други ядливи заместители на тютюна. Около 3,4 % от калифорнийските юноши и деца са ги използвали поне веднъж и 1,7 % - постоянно или от време на време. Латиноамериканците, малцинствата и момичетата в юношеска възраст са особено склонни да ги използват. Класическите тютюневи цигари, наргилетата и пурите се нареждат едва на трето място в списъка, като са ги опитвани или използвали редовно,съответно, 2 % и 1,3 % от анкетираните.

Според учените, националните проекти за мониторинг в САЩ понастоящем не отчитат факта, че децата и юношите могат да употребяват не само тютюневи изделия и електронни цигари, но и ядливи източници на никотин. Поради тази причина учените все още не могат да кажат дали употребата на никотинови близалки, дъвки и други подобни продукти води до това, че по-късно тийнейджърите преминават към обикновени цигари и придобиват други вредни навици.

Изследователите се надяват, че тези съображения ще подтикнат компетентните институции да започнат нови проекти за мониторинг, които ще предоставят цялостен преглед на това как консумацията на никотинови храни влияе върху здравето на децата и юношите. Това е необходимо, за да се разработят мерки за борба с това явление, заключават учените.

В САЩ опитват да намалят драстично съдържанието на никотин в цигарите

Във вторник администрацията на президента Джо Байдън обяви, че ще разработи нова политика, изискваща от производителите на цигари да на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com