Обама поиска ограничения на оръжието, но крайно неубедително

4223
Обама поиска ограничения на оръжието, но крайно неубедително
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Барак Обама обеща САЩ да разрушат "Ислямска държава" в специално си обръщение към нацията, посветено на борбата с тероризма, предаде БГНЕС.

Ние ще разрушим "Ислямска държава", заяви той, след като посочи, че разстрелът в Сан Бернардино, Калифорния е терористичен акт. В светлината на тези думи, американският президент поиска от Конгреса да се наложи забрана за хората, които са в черни списъци за пътуване със самолет - да не могат да си купуват оръжие. Не е логично те да не могат да летят, да да могат да си купят огнестрелно оръжие, каза той. Обама обеща и да преследва терористите, където и да са, като покани технологичните компании да се присъединят към тази борба.

Обама: Стрелбата в Калифорния може да е тероризъм

Американският президент не изключи вчерашната стрелба в Калифорния да е свързана с тероризма. „Има вероятност това произшествие...

Той призова мюсюлманите да се борят срещу екстремистките идеологии. „ИД не говорят от името на исляма, те са бандити и убийци". В същото време президентът обяви, че САЩ няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна операция в Ирак и Сирия.

Обама поиска от Конгреса да одобри военното участие на САЩ в борбата срещу ИД като напомни, че американците отдавна водят тази битка по президентски указ. Президентът поиска от депутатите да ограничат продажбата на автоматично оръжие на населението в страната.

Според оценките на различни анализатори речта на Обама не е предложила нищо ново и нищо особено. А кандидатът за следващ президент на САЩ Доналд Тръмп беше още по-ироничен в Twitter: "Това ли беше всичко? Надявам се да не пипа Втората поправка (бел. ред. - поправката на американската конституция, която позволява носенето на оръжие от цивилни)".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com