Обама засилва натиска за промяна на режима на продажба на оръжия в САЩ

474
Обама засилва натиска за промяна на режима на продажба на оръжия в САЩ
Снимка: Gettyimages

Американският президент Барак Обама заяви в Орландо, че дебатът за огнестрелните оръжия в САЩ трябва да се промени. Президентът говори в града, станал в неделя (12 юни) сцена на атака със стрелково оръжие, което може да се купи свободно в САЩ.

"Ние можем да предотвратим трагедии. Ние можем да спасим човешки живот," каза Обама след среща със семействата на жертвите.

Демократите в САЩ с агресивни действия за ограничаване на оръжията

Членовете на демократическата партия в САЩ практически блокираха работата на Сената, настоявайки техните колеги републиканци най-скоро ...

"Ако не действаме, ще видим други кланета като това", предупреди той. "Тези семейства са част от американското семейството (...) Сърцата ни са разбити", подчерта Обама.

Ден по-рано членовете на Демократическата партия на САЩ практически блокираха работата на Сената, настоявайки техните колеги - републиканците - възможно най-бързо да разгледат законопроект, забраняващ продажба на оръжия на лица, заподозрени във връзки с терористична дейност. Заседанието продължи повече от 13 часа.

Сенаторът демократ Крис Мърфи обяви, че ще се изказва дотогава, докато Сенатът не разгледа внесения законопроект. Регламентът му позволява да прави изказвания колкото пъти сметне за нужно. Той е подкрепян активно от своите колеги, които също не спират с изказванията си от парламентарната трибуна.

В същото време с аналогично предложение излезе и главният противник на демократите - републиканецът Доналд Тръмп. "Аз ще се срещна с Националната оръжейна асоциация, която ме подкрепяше, за да обсъдя забрана за продажба на оръжия на хора от списъка на заподозрените в тероризъм или на такива, на които е забранено да ползват авиолинии".

91% от заподозрените в тероризъм в САЩ са получили разрешение за оръжие

Поискалите разрешително за оръжие лица, които са в списъка на заподозрени за тероризъм, през 2015 година са го получили в 91% от слу...

Дебатите по този много спорен в САЩ въпрос избухнаха с нова сила след стрелбата в нощен гей клуб в Орландо, когато бяха убити 49 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com