Официално: САЩ дават ПВО система "Patriot" на Украйна

4161
Официално: САЩ дават ПВО система "Patriot" на Украйна
Снимка: Getty Images

Съединените щати заявиха днес, че ще предоставят на Украйна усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана "Patriot", за да ѝ помогнат да се противопостави на непрестанните въздушни атаки на Москва. Системата е част от помощта в размер на 1,85 млрд. долара, представена успоредно с посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон - първото му пътуване извън страната след нахлуването на Русия през февруари, предава БГНЕС.

Съобщението е значителна победа за Киев, който неведнъж е настоявал пред Вашингтон за системата "Patriot", и силен знак за подкрепата на САЩ за Украйна, която ще спомогне за засилване на отбраната на страната.

САЩ изпращат комплекти JDAM и ПВО системи Patriot на Украйна още със следващата пратка?

Очаква се САЩ да изпратят на Украйна системи, които превръщат бомбите в "умни", т.нар. JDAM – Joint Direct Attack Munit...

"Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна отбрана "Patriot", способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег на действие и самолети със значително по-висок таван от предоставените преди това системи за противовъздушна отбрана", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Могат ли системите Patriot да обърнат войната в Украйна? (ВИДЕО)

Противовъздушната отбрана на Украйна изигра ключова роля в защитата на страната от удари и предотвратяването на възможността силите на Москва да установят контрол над небето. Но тъй като Русия се сблъсква с все по-големи неуспехи на земята, тя започна систематично да атакува критичната инфраструктура в Украйна с нападения, които прекъснаха електроснабдяването, водоснабдяването и отоплението на милиони хора.

Произведена от Raytheon, MIM-104 "Patriot" е зенитно-ракетна система (ЗРК), първоначално разработена за прехващане на високо летящи самолети. През 80-те години на ХХ в. тя е модифицирана, за да се фокусира върху новата заплаха от тактически балистични ракети, и се доказва срещу иракските "Скъдс" руско производство в първата война в Персийския залив - първият път, когато системата е използвана в бой.

Песков: Изпращането на системи Patriot в Украйна ще ги направи наша легитимна цел

Ако американските ракети Patriot бъдат изпратени в Украйна, те ще бъдат легитимни цели за руските сили. Това заяви говорителят на Кремъ...

Въпреки че Русия не е използвала много балистични ракети по време на войната си в Украйна, Вашингтон твърди, че Москва е обсъждала придобиването им от Иран. "За разлика от другите западни системи, които са били предоставени на Украйна, "Patriot" има известни възможности за борба с балистични ракети", заяви пред АФП Карл Мюлер, старши политолог в корпорация RAND. "Ако Русия се сдобие със значителен брой балистични ракети от Иран, както мнозина предричат, повечето други украински системи за противовъздушна отбрана няма да осигурят никаква защита срещу тях", добави той.

"Patriot" е доказала своята ефективност в Саудитска Арабия срещу балистични ракети с ирански дизайн, изстреляни от Йемен, а основният изпълнител Raytheon твърди, че системата е прихванала повече от 150 балистични ракети в бой от 2015 г. насам.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Когато Русия нахлу през февруари, противовъздушната отбрана на Украйна до голяма степен се състоеше от самолети и ЗРК от съветската епоха, които Киев използваше ефективно, за да лиши Москва от въздушно превъзходство. От началото на войната те бяха значително подсилени: Съединените щати предоставиха NASAMS, а Германия IRIS-T - две модерни системи, като в същото време беше дарено и по-старо оборудване като системите S-300 и HAWK и ракетите Stinger. Киев използва различни системи за борба с крилатите ракети на Москва и подобните на бомби безпилотни апарати Шахед-136, но модерните пускови установки и ракети на ЗРК, включително NASAMS, са крайно недостатъчни.

Германия окончателно каза "не" нейни ракети Patriot да пазят Украйна

Германия е отказала на Полша да разположи ПВО системи "Пейтриът" (Patriot) на украинска територия. Това каза полският министър на отбра...

Целта на международните поддръжници на Украйна е да се изгради многослойна противовъздушна отбрана за страната, състояща се от системи на малка, средна и голяма височина, които могат да защитават от различни заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com