Могат ли системите Patriot да обърнат войната в Украйна? (ВИДЕО)

17028
Могат ли системите Patriot да обърнат войната в Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Официалното потвърждение вероятно ще дойде скоро, но почти е сигурно, че Украйна ще получи американските ракетни системи Patriot и това е много важен етап. Припомняме, че става дума за напреднали системи за ПВО, които са разположени в ключови райони на Европа и Близкия изток, като САЩ дълго време се колебаеха дали да ги изпратят в Украйна, но в крайна сметка изглежда Киев ще получи това, което е чакано от месеци, пише хърватското издание Advance в свой анализ по темата.

В политически смисъл системите Patriot са допълнително потвърждение, че САЩ са склонни да инвестират все повече и повече в украинската отбрана, но в практически смисъл въпросът е дали Patriot наистина ще доведе до голям обрат във войната.

Ракетните системи земя-въздух Patriot са в експлоатация от 80-те години на миналия век и могат да се насочват към крилати ракети, самолети и балистични ракети с малък обсег.

Редица държави разполагат с ракетни системи Patriot, включително Германия, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Южна Корея, Катар и др.

При използване на системата Patriot обаче трябва да се има предвид нейната цена. Една ракета за прехващане струва около 4 милиона щатски долара и в никакъв случай не е изгодно тези системи да се използват за унищожаване на някои по-малки цели, като например иранските дронове, на които руските сили разчитат много напоследък (въпреки че те все още публично го отричат). Още: Песков: Изпращането на системи Patriot в Украйна ще ги направи наша легитимна цел

Освен това, въпреки че системата Patriot е много ефективна и е усъвършенствана през годините, тя не е много лесна за използване. Една нейна батарея изисква до 90 войници, за да я поддържат и управляват.

В същото време възниква въпросът кой ще управлява системите Patriot, когато пристигнат в Украйна? Очевидно е, че администрацията на Байдън няма, поне не публично, да изпрати свои войници на територията на Украйна, защото това вече може да се тълкува като начало на руско-американска война. Обучени ли са украинските сили? Вероятно, но присъствието на системата Патриот в Украйна има определена политическа тежест и значение. Това потвърждава, че САЩ са готови да направят крачка напред в осигуряването на отбраната на своя съюзник. Тепърва ще видим как ще се "държат" системите Patriot на терен, когато пристигнат и заработят.

Има и някои опасения, че тези системи могат да ескалират ситуацията. Как? Ракетите, изстреляни от системата "Пейтриът", могат да попаднат на руска територия. Това означава ли, че системите Patriot могат да се използват и като нападателни оръжия? Разбира се, ако тълкуваме настъпателна ситуация като сваляне на самолет в чуждо въздушно пространство. Украйна винаги може да каже, че има аргументи за това, но ако се позове на новите американски оръжия, въпросът бързо се усложнява.

Не е известно дали украинските военни вече се обучават да използват зенитно-ракетни комплекси Patriot или тяхното обучение е само в плановете. САЩ не желаят да разкриват публично колко дълго продължава подобно обучение, но украинската армия вече е обучена да използва сложни оръжейни системи като Hymars.

Въпросът е какво всъщност ще защитават комплексите Patriot в Украйна? Поради своята специфика те са изключително ефективни за защита например на една военна база, но едва ли могат да бъдат ефективни при защитата на голям град, особено с размерите на Киев.

В сравнение със съветските С-300, използвани от украинските сили, зенитно-ракетните системи Patriot имат по-мощни радари, но имат и някои недостатъци. Още: Защо Западът не иска да достави системи Patriot на Украйна?

Има експерти, които са скептични относно ефективността им. Например в Саудитска Арабия системите Patriot се представиха зле в отбраната срещу йеменските ракети на хутите. От 2015 г. комплексите Patriot са били поразени от балистични ракети повече от 150 пъти, признават от Raytheon, американският производител на тези зенитно-ракетните системи.

Изглежда, че „патриотите“ в Украйна ще бъдат по-скоро символ на американската вярност към Киев, отколкото реално да направят някаква промяна. Разбира се, всичко зависи от това САЩ колко от тези зенитно-ракетни системи ще изпратят в Украйна. Ясно е, че Киев се нуждае от много, колкото е възможно повече, но има нужда и от много добре обучен военен персонал.

От друга страна, ако този конфликт се проточи с години, тогава изпращането на Patriot в Украйна може да бъде подготовка за дългосрочно укрепване на украинските сили. Разбира се, щом тези ЗРК се появят в Украйна, приоритет за руските сили ще бъде да ги унищожат. Освен това те ще се опитат да разберат някои подробности за тях. Американците по никакъв начин няма да са доволни от перспективата за подобно изследване "отблизо", но, съдейки по всичко, решението вече е взето.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари