ООН: 2,9 милиарда души в света никога не са ползвали интернет

1646
ООН: 2,9 милиарда души в света никога не са ползвали интернет
Снимка: iStock

Около 2,9 милиарда души в света никога не са използвали интернет, а 96% от тях живеят в развиващите се страни, се посочва в нов доклад на ООН.

Според Международния съюз по далекосъобщения (МСД) приблизителният брой на хората, които са влизали в интернет през 2021 г., всъщност се е увеличил до 4,9 милиарда, отчасти поради "повишаване на свързаността на COVID“, съобщава „Пипълс Газет“.

МСД заяви, че способността на хората да се свързват остава неравностойна - тъй като стотици милиони може да влизат онлайн рядко, използвайки общи устройства или сблъсквайки се със скорости на връзката, които възпрепятстват използването на интернет.

"Макар че почти две трети от населението на света вече е онлайн, има още много да се направи, за да може всички да се свързват с интернет", заяви Хулин Джао, генерален секретар на МСД. "МСД ще работи с всички страни, за да се увери, че са налице градивните елементи за свързване на останалите 2,9 милиарда души. Решени сме да гарантираме, че никой няма да бъде пренебрегнат."

В доклада на агенцията на ООН се констатира, че необичайно рязкото нарастване на броя на хората, които влизат онлайн, предполага, че мерките, предприети по време на пандемията, са допринесли за "повишаване на свързаността по COVID".

Според оценките от 2019 г. насам, в интернет са влезли още 782 милиона души, което представлява увеличение със 17%, дължащо се на мерки като блокиране на достъпа, затваряне на училища и необходимост от достъп до услуги като дистанционно банкиране.

ООН: Нови 45 милиона души в света ще се сблъскат с глад и недостиг

45 милиона души от 43 страни по света ще се сблъскат с глад и недостиг. Това се посочва в глобалната хуманитарна перспектива за 2022 г....

Според документа потребителите в световен мащаб са нараснали с повече от 10% през първата година на кризата с COVID, което е най-голямото годишно увеличение от десетилетие насам. В документа обаче се посочва, че растежът е бил неравномерен.

В по-бедните страни достъпът до интернет често е невъзможен, а в 46-те най-слабо развити страни почти три четвърти от хората никога не са били онлайн.

В сряда в Женева Дорин Богдан-Мартин, директор на Международния съюз по далекосъобщения, заяви: "Разделението между развитите и развиващите се страни по отношение на достъпа до интернет е дълбоко. Само една трета от населението в Африка използва интернет."

В доклада се посочва, че по-младите хора, мъжете и жителите на градовете по-често използват интернет, отколкото по-възрастните, жените и жителите на селските райони, като разликата между половете е по-силно изразена в развиващите се страни. Бедността, неграмотността, ограниченият достъп до електричество и липсата на дигитални умения продължават да пречат на "цифрово изключените" общности, отбелязва МСД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com