ООН: Равенство между половете ще бъде постигнато след 300 години

1393
ООН: Равенство между половете ще бъде постигнато след 300 години
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува днес факта, че равенството между жените и мъжете по света е все по-отдалечаваща се цел, която ще бъде достигната в най-добрия случай след 300 години, предаде Франс прес.

"Равенството между половете се отдалечава все повече и повече. При настоящото темпо организацията за жените към ООН казва, че целта на равенството ще бъде постигната след 300 години", заяви Гутериш при откриването на двуседмични дебати в Ню Йорк в Комисията на ООН за положението на жените. Гутериш заяви, че правата на жените са застрашавани, пренебрегвани, потъпквани в света и че извършеният десетилетен прогрес изчезва пред очите ни, предаде БТА. 

Френски град променя името си, за да подчертае равенството между половете

Френски град сменя името си за една година от мъжки на женски род, за да покаже, че между жените и мъжете има равенство, съобщи Франс п...

Като пример той посочи Афганистан, където талибаните поеха властта през август 2021 г. и където жените и момичетата, както Гутериш заяви, са заличени от обществения живот. Генералният секретар не посочи други страни, но на много места репродуктивните права на жените бележат отстъпление и момчичетата, които отиват на училище рискуват да бъдат отвлечени или нападнати.

Гутериш не спомена и Иран, който на 14 декември миналата година беше отстранен от Комисията на ООН за положението на жените заради потушаването със сила на бунта, воден от септември от иранските жени. "Векове на патриархат, на дискриминация, на мъчителни стереотипи, създадоха пропаст между половете, в науката и в технологиите, отрасли, в които жените са печелили едва 3 процента от Нобеловите награди за мир", подчерта Гутериш.

Той отдаде почит на френската изследователка Еманюел Шарпантие и на американската й колежка Дженифър Дудна, които бяха първият екип от жени, спечелил нобелова награда в науката преди три години, когато двете дами получиха Нобеловата награда за химия. "Екипи от мъже спечелиха наградата 172 пъти", подчерта Гутериш. "Патриархатът контраатакува. Ние също. Тук съм, за да заявя ясно и силно, че ООН са навсякъде редом до жените и до момичетата", каза генералният секретар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com