Отстраняват трансмазнините от храните в САЩ през следващите 3 години

23108
Отстраняват трансмазнините от храните в САЩ през следващите 3 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Частично хидрогенираните масла, наричани още трансмазнини, не са безопасни за консумация и трябва да бъдат отстранени от храните през следващите три години. Това обяви американската Администрация по храните и лекарствата, с което финализира предложената през 2013 година забрана на изкуствените трансмазнини. Това потвърждава официално, че частично хидрогенираните масла не са "общопризнати за безопасни" за употреба в храните за консумация от човека, предаде БНР.

Очаква се мярката да доведе до намаляване на заболяемостта от коронарна болест на сърцето и да предотврати смъртта на хиляди хора от инфаркти всяка година.

Партия иска забрана на трансмазнините в детските храни

България трябва да забрани употребата на трансмазнини в детските храни, настояват от Партия "Обединени земеделци", предаде БНР. Лидер...

Масово консумирани храни като замразена пица, маргарин и пуканки за микровълнова фурна съдържат частично хидрогенираните масла.

Производителите на храни в САЩ са задължени от 2006 година насам да включват информация за съдържанието на мазнините в консервирани и пакетирани хранителни продукти. Законът позволява етикетиране с "0" грама трансмазнини на храните, които съдържат под 0,5 грама такива мазнини на порция.

Производителите ще разполагат със срок от три години да преформулират етикетирането на продуктите си. След изтичане на този срок в храните за употреба от човека няма да е разрешено използването на трансмазнини, освен ако не е издадено изрично разрешение от Администрация по храните и лекарствата.

В ЕС всяка държава решава дали да ограничи консумацията на трансмазнини и съответно отбелязването им на опаковката на храните.

 

ЕС не задължава трансмазнините да са упоменати на етикетите на храните

Темата с безопасността на храните е номер едно за България, защото е свързана не само с потребителите, но е и втората по големина инд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com