"Пари няма". В Аржентина започва шокова терапия

3367
"Пари няма". В Аржентина започва шокова терапия
Снимка: Getty Images

"Жестокостите се вършат в началото на мандата" - тази крилата фраза всъщност препоръчва на всяко новоизбрано правителство да подхваща веднага непопулярни мерки като съкращенията в бюджета и икономиите. Защото здравният разум говори, че всяко ново правителство в началото се ползва с кредит на доверие, че разполага с известно време, за да проведе необходимите структурни промени. Очевидно и новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей смята да последва това златно правило.

Пари няма, а хората му ръкопляскат

Икономистът либертарианец в неделя пое властта в Аржентина и вече представи едно наполовина орязано правителство: вместо 18, в кабинета влизат вече само 9 министри. Това трябва да се разбира и като сигнал за предстоящите съкращения в държавната администрация. Тъй че най-сериозното предизвикателство предстои тепърва: новата власт обеща сериозно да съкрати държавните разходи. А това обикновено означава да се ликвидират работни места. „Президентът казва, че вече няма пари, а хората му ръкопляскат. Това е нещо съвсем ново“, така десният вестник „Кларин“ коментира встъпителната реч на президента и обрата в настроенията на аржентинците. Очевидно хората подкрепят плановете за реформи.

Още: Аржентина: Един от козовете, на които Зеленски залага (ВИДЕО)

Веднага след встъпването в длъжност говорителят на президента направи опит да конкретизира плановете и да разпръсне страховете, че предстои масова сеч. „Служителите в публичния сектор заслужават уважение. Такова е решението на президента Милей“, каза Мануел Адорни на първата пресконференция в Буенос Айрес. И добави, че мнозинството хора, които работят за държавата, са нужни хора, но често биват пренебрегвани.

Срещу политическите назначения

„Ще се борим срещу друго: срещу масовите политически назначения, които не дават никакъв принос, а напротив – лишават от производителност, възнаграждение и позиции онези, които наистина искат да работят“, обясни Адорни. Тъкмо раздаването на служби заради партийната принадлежност беше в центъра на критиките, които досегашната опозиция отправяше срещу управляващите перонисти. По време на предизборната борба Милей изостри до крайност този сюжет, като заяви, че ще закрие многобройни министерства. Сега обаче се оказва, че неговата либертарианско-консервативна коалиция ще се откаже от някои крайности.

С интерес се очакват мерките в областта на валутната политика. В предизборната битка Милей заяви, че ще въведе щатския долар като официална валута. Правителството обяснява, че все още не всички решения по въпроса са окончателни и се очаква съответното изявление на министъра на икономиката Луис Капуто. Капуто залага на добре познати стари лица от времето на бившия президент Маурисио Макри, когото опозицията обвинява, че също носи вина за тежката икономическа криза в страната, защото е взел прекалено много милиарди на кредит от МВФ.

Още: Опит за нападение: Новият аржентински президент за малко се размина (ВИДЕО)

Пабло Куирно, който отговаря за финансите в екипа на Капуто, патетично заяви: „Изправяме се пред навярно най-голямото предизвикателство за нашето поколение. В името на нашата любима страна, в името на нашите деца и внуци, с подкрепата на всички хора, ние ще загърбим всичко дотук и ще гледаме напред. Възход за Аржентина!“ Пазарите обаче от днес ще очакват не толкова патос, колкото конкретни резултати, включително и от новия представител на страната в МВФ. И за тази номинация Милей взе прагматично решение и изпрати един досегашен служител от Министерството на икономиката.

Сложни отношения с Бразилия

След като преговорите за споразумение за свободна търговия между и ЕС и Меркосур удариха на камък, сега всички с напрежение очакват новите стъпки на правителството в Буенос Айрес. Защото до срещата на върха в Рио Де Жанейро през миналата седмица Брюксел и Бразилия не бяха успели да преодолеят различията си по това споразумение, което се обсъжда вече от 23 години. За правителството на Милей този факт е едновременно благословия и проклятие.

От една страна пред Аржентина се открива възможността да се изяви като спасител на Споразумението за свободна търговия с ЕС, което Милей смята за основна предпоставка за икономически успех. От друга страна обаче отношенията между бразилския президент Лула да Силва и Хавиер Милей са доста сложни, а това ще бъде голямо изпитание пред евентуалния консенсус по споразумението с ЕС. Милей на няколко пъти нанесе на Лула удари под кръста, Лула пък се намеси в аржентинската предизборна битка. Въпреки изричната покана, Лула не дойде в Буенос Айрес за встъпването на Милей в длъжност. А пък новият аржентински президент реши да изпрати за посланик в съседна Бразилия не другиго, а един перонист.

Още: Пазарите приветстват икономическия план "бензинова резачка" в тази държава

 

Източник: Дойче веле

Зеленски: Важно е Латинска Америка да е на наша страна (СНИМКА)

Бъдещият външен министър на Аржентина: Няма да се присъединим към БРИКС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...