Пентагонът проучва дали COVID-19 може да се използва като биологично оръжие

4307
Пентагонът проучва дали COVID-19 може да се използва като биологично оръжие
Снимка: A1

Пентагонът и американското разузнаване разследват възможността враговете на САЩ да използват в бъдеще новия коронавирус като биологично оръжие. Това твърдят източници в Министерството на отбраната и разузнаването, пише американската редакция на списание Politico, цитирана от агенция "Фокус".

Според източниците на изданието това разследване не означава, че те смятат, че вирусът е изкуствено създаден с цел да бъде използван като биологично оръжие. Разузнаването все още се опитва да потвърди откъде е дошъл COVID-19, но но няма твърди доказателства, които да доказват теорията, че той е излязъл от лаборатория в Китай. 

САЩ призовават Русия и Турция към деескалация в Идлиб

Съединените щати призовават Русия и Турция към бърза деескалация на напрежението в провинция Идлиб и около нея, заяви генерал Марк Мили...

Междувременно разузнаването се опитва да установи дали е възможно в бъдеще коронавирусът да бъде използван от врагове на САЩ като оръжие, особено срещу цели от високо равнище, а Пентагонът работи по възможността за този сценарии, според трима източници в ведомството.

Все още не е ясно какво е довело до увеличения фокус върху рисковете от използването на COVID-19 като оръжие. Един от източниците в Пентагона смята, че това все още "изглежда като проблем с нисък риск", като основните въпроси още се въртят около това откъде е дошъл коронавируса и колко са знаели за него властите в Пекин в началото на епидемията.

Според бивш високопоставен служител в Пентагона координираните планове за подобни заплахи най-често се изготвят предварително, включително когато става дума за потенциалното използване на биологични оръжия и този случай не би трябвало да е различен.

"В натуралното си състояние сегашният вирус може да се използва като оръжие от по-малко развити групи. Или пък от държави с по-развита система за разработване на биологично оръжие, които ще го подобрят", казва той. 

Друг бивш служител смята, че държава, която би искала да използва вируса като оръжие, вероятно няма да измени неговите характеристики, тъй като това ще остави следи. Той мисли, че те по-скоро ще използват вируса в сегашното му състояние, като го разпространят в района, където се намира тяхната цел.

Според Иран коронавирусът е биологично оръжие на САЩ

Командирът на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили) Хосейн Салами смята, че нови...

Бързото разпространение на коронавируса сред екипажа на самолетоносача "Теодор Рузвелт" показва тази заплаха - епидемията на борда временно обезоръжи кораба, който беше в средата на служба в Тихия океан. 

Лидерите на военноморските служби все още не знаят откъде е дошла епидемията - те първоначално смятаха, че моряците са я донесли на борда, когато са акостирали във Виетнам, но сега смятат, че по-скоро заразата е донесена на кораба от самолетите, които рутинно се презареждат с муниции на самолетоносача. Епидемията на кораба показва слабостта на армията спрямо асиметрични методи за водене на военни действия, като например едно биологично оръжие.

Министърът на отбраната Марк Еспер предприе драстични мерки, за да предпази армията от COVID-19. През март той обяви 60-дневен мораториум на пътуването на разположените в чужбина американски войници. Всички войници, служили в чужбина, които се връщат по домовете си, трябва сега да останат под карантина за 14 дни, след като се завърнат. Това включва екипажите на подводниците, както и спецчастите.

Еспър обаче показа, че е наясно и с ограниченията на мерките. "Кажете ми, как да наложа социална дистанция от два метра между екипажа в една подводница? И как да стане това в бомбардировач, където пилотите стоят един до друг?", попита той журналистите през март. 

Друг бивш високопоставен служител на Пентагона, който също пожела да остане анонимен, заяви, че обикновено опитите за отговор на заплаха от биологични оръжия обичайно включват „контакти със съюзници и партньори, за обсъждането на реална или потенциална заплаха" и защита на силите на Министерството на отбраната. След това оперативните опции биват разглеждани и сортирани.

За пръв път в историята на Германия: Предотвратиха атака с биологично оръжие

Властите в Германия предотвратиха биологична атака. Арестуван е 29-годишен тунизийски гражданин в Кьолн. Заподозреният, идентифициран к...

Експертите по биологична защита смятат, че рискът COVID-19 да се използва като оръжие е нисък, като се има предвид, че вирусът е много заразен и вероятно ще засегне и групите, които са го пуснали. Това обаче не спира някои членове на групировки да се опитват да го разпространяват, според предупреждение на ФБР.

"Членове на екстремистки групировки се окуражават един друг да разпространяват вируса, ако се заразят", се казва в бюлетин на ФБР, предаден от ABC.

Отделно, служител на американската администрация заяви пред Politico миналия месец, че перспективата за умишлено заразяване на служителите на правителството на САЩ, "е обезпокоителна" и отбеляза, че Министерството на отбраната "е наложило много ограничения за пътуване", въпреки че е неизбежно, че някои от тях ще се заразят.

Темата продължава и в нашия блог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com