Полицията в САЩ предотврати клане на гей парад в Лос Анджелис, ФБР знаело за стрелеца от Орландо

1575
Полицията в САЩ предотврати клане на гей парад в Лос Анджелис, ФБР знаело за стрелеца от Орландо
Снимка: Getty Images/Guliver

Нападение, насочено срещу хомосексуалната общност е било предотвратено вчера (12 юни) в Лос Анджелис. Арестуван е човек, притежаващ арсенал от взривни вещества и огнестрелни оръжия. Той заявил на властите, че планирал да "причини вреди" по време на гей парада. Арестът стана в същия ден, в който бе извършена смъртоносната атака срещу посетители на гей клуб в Орландо, Флорида.

Джеймс Хоуел, роден в щата Индиана, заявил пред полицейски служител по време на ареста му, че имал намерение да причини щети по време на гей парада, пише в Twitter Жаклин Сийбрукс, която оглавява полицията в Санта Моника. Тя уточнява, че "няма известна връзка със събитията" в Орландо.

Бащата на убиеца от Флорида: Причината не е религията

Най-жестоката стрелба в историята на САЩ, покосила 50 души в гей-клуб в град Орландо, щата Флорида, няма нищо общо с религията. Това ...

Засега американските власти не разполагат с информация за каквито и да е връзки на извършителя на кръвопролитието от Орландо Омар Матийн и чуждестранни терористични организации. Това се казва в писмено изявление на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън, разпространено в неделя вечерта (бел. ред. - понеделник рано сутринта българско време) от пресслужбата на Белия дом, предаде БГНЕС.

"Ние още не знаем каква връзка с терористични организации може да има стрелецът от Орландо, ако такава връзка въобще съществува", отбелязва вицепрезидентът.

По-рано стана известно, че самият извършител на терористичната атака се е обявил за част от групировката "Ислямска държава" (ИД), а от самата ИД поеха отговорността за кървавата баня в клуба за хора с нетрадиционна сексуална ориентация Pulse в Орландо, щата Флорида, САЩ. Там в събота срещу неделя сутринта загинаха 50 души, а 53 са ранени, като състоянието на няколко от тях е критично. Оказа се и, че Омар Матийн е работил почти девет години в една от най-големите частни охранителни компании в света – "G4S". Самата компания потвърди информацията. Матийн е купил оръжието (бел. ред. - автомат и пистолет), с което извърши клането, напълно легално, което беше потвърдено от американските власти.

Междувременно стана ясно и, че авторът на масовото убийство в Орландо е бил разпитван многократно от Федералната полиция в САЩ, но без последствия. "ФБР е било известено за съществуването му, когато е правил забележки на колегите си, като е оставял впечатление, че има връзки с терористи", обясни служителят на ФБР Роланд Хопър по време на пресконференция. Той уточни, че е имало два разпита. Нападателят отново е привлякъл вниманието на ФБР заради връзки с американски терорист самоубиец.

Поне 20 са загиналите при стрелбата в гей клуб във Флорида

Поне 20 са убити и 42-ма са ранени при стрелбата в нощния клуб в Орландо, щата Флорида, предаде CNN. Както вече ви съобщихме, неизвес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com