Проблем за Байдън с арабите в САЩ: Засега печели наравно с Тръмп първичните избори

1634
Проблем за Байдън с арабите в САЩ: Засега печели наравно с Тръмп първичните избори
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън лесно спечели първичните избори за президент на Демократическата партия в Мичиган на 27 февруари, но протестният вот на демократите, разгневени от подкрепата му за войната на Израел срещу Хамас в Газа, надмина очакванията на организаторите.

Доналд Тръмп също спечели с голяма преднина първичните избори за президент на Републиканската партия в щата, а Ники Хейли, последната му останала съперничка, остана на далечно второ място.

Въпреки че се очакваше Байдън и Тръмп лесно да спечелят отделните партийни първични избори, броят на гласовете и за двамата се следеше внимателно за признаци на разколебаване на подкрепата. Досега и двамата нямаха де факто никакви проблеми при гласуванията в други щати.

Още: Байдън: Израел ще загуби подкрепата на света, ако запази "невероятно консервативното си правителство" (ВИДЕО)

В Мичиган, където живеят голям брой американци от арабски произход, избирателите на демократите бяха призовани да отбележат в бюлетините си за първичните избори във вторник като "неангажирани" в знак на протест срещу политиката на Байдън по отношение на Ивицата Газа. Според Edison Research първите резултати показват, че броят на "неангажираните" избиратели е достигнал 40 000, след като са били преброени 31% от бюлетините на демократите. Тази цифра далеч надхвърля целта от 10 000 неангажирани гласоподаватели, на която се надяваха организаторите на протеста.

Първите резултати показаха, че Байдън и Тръмп имат солидна обща преднина. При преброени 31% от очакваните гласове на демократите, Байдън имаше 80% подкрепа, а "необвързаните" имаха 14%. При преброени 32% от гласовете на републиканците, Тръмп има 67% подкрепа срещу 28% за Хейли, съобщиха от Edison Research.

Арабският гняв и реакцията на Байдън

СНИМКА: Getty Images

Мнозина от арабско-американската общност в Мичиган, които подкрепиха Байдън през 2020 г., са гневни, както и някои прогресивни демократи, заради подкрепата на американския президент за израелската офанзива в управляваната от "Хамас" Ивица Газа, където са убити десетки хиляди цивилни палестинци. Организаторите на кампанията обещаха да отнесат това, което нарекоха своя антивоенен дневен ред, до Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго през август.

Още: Байдън: Израел се съгласи да спре офанзивата в Газа по време на Рамадан

Социологът от Мичиган Бърни Порн заяви, че предстои да се види колко голям проблем ще бъде Близкият изток за Байдън през ноември, когато ситуацията може да изглежда различно.

В официално изявление Байдън заяви: "Искам да благодаря на всеки жител на Мичиган, който изрази мнението си днес. Упражняването на правото на глас и участието в нашата демокрация е това, което прави Америка велика", каза той, без да говори за Газа или "неангажирания" вот, посочва БГНЕС.

"Доналд Тръмп заплашва да ни завлече още по-назад в миналото, тъй като преследва отмъщение и възмездие", добави обаче Байдън.

Електилна дисфункция в САЩ: Тръмп срещу Байдън

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com