Производителят на изчезналата подводница уволнил служител, предупредил за проблем със сигурността

35361
Производителят на изчезналата подводница уволнил служител, предупредил за проблем със сигурността
Снимка: Getty Images

Бившият директор на морските операции на американската компания, чиято туристическа подводница "Титан" изчезна е изразил опасения за безопасността, преди да бъде уволнен. Това става ясно от съдебен иск от 2018 г., предава АФП.

Опасенията на Дейвид Лохридж относно безопасността на изчезналата подводница "Титан" се съдържат в отговора, който той е подал на иска, заведен срещу него от собственика OceanGate. 

В северната част на Атлантическия океан се провеждат мащабни издирвателни действия на американската и канадската брегова охрана, след като в неделя по време на гмуркане до останките на "Титаник" изчезна подводницата с петима души.

Лохридж, пилот на подводница и водолаз от Шотландия, започва работа за OceanGate през май 2015 г. като независим изпълнител, преди да бъде повишен в директор на морските операции, според съдебните документи.

Мащабна спасителна операция в Атлантическия океан заради изчезнала туристическа подводница

В съдебния иск, подаден в щата Вашингтон преди пет години, Океангейт обвинява Локридж, че е нарушил споразумение за неразкриване на информация, като е разкрил поверителна и патентована информация.

В насрещния иск Лохридж заяви, че е бил уволнен от OceanGate през януари 2018 г., след като е "повдигнал критични опасения за безопасността по отношение на експерименталния и неизпитан дизайн на OceanGate на кораба "Титан".

"Лохридж за първи път изрази устно загриженост относно проблемите с безопасността и контрола на качеството на "Титан" пред изпълнителното ръководство на OceanGate", се казва в документа. "Тези устни съобщения бяха игнорирани".

Петима души са в изчезналата туристическа подводница, имат кислород за 96 часа

На 19 юни в Атлантическия океан изчезна частна подводница с туристи, която се беше насочила към потъналите останки на "Титаник". На бор...

В насрещния иск се казва, че Лохридж е бил загрижен за "контрола на качеството и безопасността на "Титан", особено за отказа на "Оушънгейт" да проведе критични, неразрушителни тестове на експерименталния дизайн на корпуса". Пътниците на "Титан" може да бъдат изложени на опасност, когато подводницата достигне екстремни дълбочини, предупреждава Лохридж.

Остава кислород за 35 часа в изчезналата подводница, издирването й продължава

В своето досие Лохридж твърди, че зрителният отвор в предната част на подводницата е изграден така, че да издържа на сертифицирано налягане от 1300 метра, въпреки че OceanGate планира да спуска пътниците на дълбочина около 4000 метра. "OceanGate отказа да плати на производителя да изгради наблюдателен порт, който да отговаря на изискваната дълбочина от 4000 метра", се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

"Вместо да отговори на опасенията му или да предприеме коригиращи действия, за да поправи и гарантира безопасността на експерименталния "Титан", или да използва стандартна класификационна агенция за инспекция на "Титан", OceanGate направи точно обратното - незабавно уволни Лохридж", се казва в документа.

Според Insider и New Republic, които първи съобщиха за съдебния иск, жалбата е била уредена извънсъдебно през ноември 2018 г. Главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Раш е един от петимата души на борда на изчезналата подводница "Титан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com