Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин за Кисинджър: Оставам с най-светли спомени от него. Медведев: Вярно служи на страната си

30 ноември 2023, 12:03 часа • 1658 прочитания

Руският президент Владимир Путин изказа днес съболезнованията си във връзка с кончината на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, предаде Ройтерс.

В телеграма, адресирана до съпругата на Кисинджър Нанси, Путин нарича Кисинджър "мъдър и далновиден държавник", пише БТА.

"Името на Хенри Кисинджър е неразривно свързано с прагматичната външнополитическа линия, която в свое време даде възможност за намаляване на международното напрежение и за постигане на съветско-американски договорености от най-голяма важност, които допринесоха за укрепването на глобалната сигурност", се казва в телеграмата на руския президент.

Още: Почина американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

"Много пъти съм имал възможност лично да общувам с този дълбок и необикновен човек и несъмнено оставам с най-светли спомени от него", изтъква Путин.

Кисинджър, който почина на 100-годишна възраст, беше привърженик на диалога между САЩ и Съветския съюз през 70-те години на миналия век, който доведе до сключването между двете суперсили от Студената война на първите големи споразумения за контрол над ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

Още: Медведев плаши с удари по немски заводи, ако Германия даде ракети на Украйна

"Почина Хенри Кисинджър. Той дълги години вярно служи на страната си. Едновременно с това беше и прагматик, който взимаше предвид реалностите и не следваше сляпо каноните на американската външна политика. Сега в американското правителство и в западния свят няма и следа от такива хора. Почивай в мир", написа в "Екс" бившият руски президент Дмитрий Медведев.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес