Салман Рушди: Доналд Тръмп е шут и лъжец

3813
Салман Рушди: Доналд Тръмп е шут и лъжец
Снимка: Getty Images

Салман Рушди предупреди младите хора да не забравят стойността на свободата на словото и обсъди "много голямото и негативно" въздействие на евентуалното второ президентство на Доналд Тръмп в рядка публична изява след намушкването му с нож.

Роденият в Индия британско-американски автор на книги, сред които "Сатанински строфи" и "Децата на полунощ", обсъди и нападението през 2022 г., което го остави сляп с едното око, по време на въпроси и отговори на събитие на Английския ПЕН-клуб в Southbank Centre.

"Имам много старомодно мнение за свободата на словото", каза Рушди, който се появи дистанционно от дома си в Ню Йорк, за да отбележи представянето на новите си мемоари "Нож: Размисли след опит за убийство". "Защитата на свободата на словото започва от момента, в който някой каже нещо, което не ви харесва".

Още: Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

Снимка: Getty Images

"Това е много просто нещо, но се забравя. Именно това е записано в първата поправка... В САЩ се усеща, че има младо поколение, което сякаш забравя стойността на това. Често по причини, които смятат за добродетелни, те са готови да потискат видове изказвания, които не им харесват. Това е хлъзгав път. И внимавайте, защото човекът, който се плъзга по този склон, може да сте вие".

Рушди заяви, че академичните среди в Америка са "в сериозна беда... поради колосални политически разделения. И всички са толкова гневни, че изглежда много трудно да се намери общ език".

Доналд Тръмп - шут и лъжец

Снимка: Getty Images

Още: Само за месец: Предизборната кампания на Тръмп е събрала 15 млн. долара

Носителят на наградата "Букър", чиито книги са преведени на повече от 40 езика, обсъди перспективата за второ президентство на Тръмп с писателката и критичка Ерика Вагнер и насърчи младите хора в САЩ "да не правят грешката да не гласуват".

Той каза: "Въздействието ще бъде много голямо и негативно. Вторият път би бил по-лош, защото ще е отприщен и отмъстителен. Всичко, за което говори, е отмъщение. А това е лоша политическа платформа - да искаш да си президент, за да отмъщаваш на враговете си. В Ню Йорк хората бяха разбрали смисъла на Доналд Тръмп много преди той да се опита да се кандидатира за поста. Всички знаеха, че той е шут и лъжец. И за съжаление, Америка трябваше да разбере това по трудния начин. Надявам се само да не се хванат отново на въдицата му".

За покушението и описването му в книга

На 12 август 2022 г. Рушди се канеше да изнесе лекция в института "Чаутаука" в щата Ню Йорк, когато на сцената нахлу мъж и го намушка около 10 пъти с нож. "Видях как мъжът в черно тича към мен от дясната страна на седалките", спомня си той в новата си книга. Писателят е хоспитализиран в продължение на шест седмици.

Снимка: Getty Images

На 21 април той заяви, че в продължение на шест месеца не е бил в състояние да мисли за писане, но след това му хрумнало, че би било "нелепо" да пише за нещо друго. Той описва трудността при написването на първата глава, "в която трябва да опиша в подробности точното естество на нападението. Беше много трудно да се направи".

"Ножът", казва писателят, е "единствената книга, която съм писал с помощта на терапевт. Той ми върна контрола върху разказа. Вместо да съм човек, който лежи на сцената с локва кръв, аз съм човек, който пише книга за човек, който живее на сцената с локва кръв. Чувствах се добре".

Рушди говори и за отлагането на процеса срещу нападателя му Хади Матар. Той заяви, че признаването на Матар за невинен е "абсурд" и че ще свидетелства на всеки бъдещ процес. "Не ми пречи да бъда в съдебната зала с него. Това трябва да го притеснява", казва Рушди, цитиран от БГНЕС.

Още: Салман Рушди: Здравословно е да се питаш "кой съм аз"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com