САЩ дават на Украйна противокорабни ракети, изстрелвани от камиони (ВИДЕО)

9213
САЩ дават на Украйна противокорабни ракети, изстрелвани от камиони (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украйна получи от западните държави противокорабни ракети Harpoon ("Харпун"), които САЩ са монтирали на автомобилна платформа. Това съобщи в сряда зам-министърът на отбраната на САЩ по снабдяването и логистиката Бил Лаплант, цитиран от БГНЕС.

„Ще кажа също, че се случват невероятни нововъведения“, каза той, коментирайки доставките на Киев с оръжие и военна техника от Запада. „Може да сте чували за харпуните или да сте ги виждали по новините. Историята е, че една страна, която няма да назовавам, е имала харпуни, инсталирани на кораб, това са харпуни с морско базиране. Тя каза: може би вие можете да направите нещо по въпроса. Затова работихме с тази страна и изпълнителя, свалихме ги от кораба и ги поставихме на камиони“ каза Ла Планте, говорейки на конференция, организирана от седмичника Defence News. „Модулите „Харпун“, отбеляза зам.-министърът, „са монтирани на камион с платформа, а на друг камион с платформа, която е източник на захранване, и са свързани с кабел“.

Руската армия започна да използва зенитни оръдия от времето на Сталин

Руските сили воюват в Харковска област със зенитни оръдия КС-19, които датират от сталинската епоха, съобщи Defense Express. Информация...

Служителят уточни, че в края на май американски военни инструктори са обучавали украинци на територията на САЩ за използване на тези оръжия. На 23 май министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин публично обяви, че Дания прехвърля на Украйна противокорабни ракети Harpoon и пускова установка за тях. По-рано обаче администрацията на САЩ не разкри подробностите, които Ла Планте посочи.

"Харпун“ е американска противокорабна крилата ракета, като е една от най-разпространените в света. Разработена е от компанията МакДонал-Дъглас, понастоящем се произвежда от предприятия на корпорацията Boeing.

Тя има дозвукова скорост на полета, осколочно-фугасна бойна част с маса 225 кг, максималната далечина на стрелбата зависи от носителя, модификацията на ракетата и целеуказанието й – от 90 до 280 км.

Руски източник с нови данни за украинската атака, която може да провали големия военен план на Путин за Донбас

Украинските части, които успяха да изненадат руснаците при град Балаклея, се подготвят да развият и развиват успеха си. Това признава п...

За първи път ракетите „Харпун“ в бойна обстановка са използвани от иранския флот през 1980 г., по време на ирано-иракската война. В хода на операцията „Моравид“, 28 – 29 ноември 1980 г., ирански ракетни катери успешно потопяват с ракети RGM-84A два иракски ракетни катера от съветския проект 205. Според редица данни, ракетите също са използвани от иранците в хода на т. нар. „танкерна война“ за нападения над неутрални танкери, плаващи през Персийския залив.

През 1986 г., американския ракетен крайцер USS Yorktown (CG-48) от типа „Тикондерога“ и палубни щурмоваци на самолетоносачте изстрелват няколко ракети „Харпун“ по либийски корвети и ракетни катера в залива Сидра. Един либийски корвет и един торпеден катер са потопени с такива ракети.

Най-мащабното сражение с използване на „Харпуни“ е операция „Богомолка“, от 18 април 1988 г. В хода на това сражение между американския и иранския флот ракетите „Харпун“ се изпулват и от двете страни: иранския корвет „Joshan“ пуска ракета по американски кораби, но тя е отклонена с електронни смущения. Американските кораби и самолети изстрелват, общо, две ракети RGM-84 и две ракети AGM-84, три от които попадат в целта. Всички три постигнати в хода на сражението попадения на „Харпуните“ са по иранската фрегата „Саханд“, пише Уикипедия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com