САЩ директно обвиниха Владимир Путин в корупция

6668
САЩ директно обвиниха Владимир Путин в корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път държавен служител на САЩ на висока позиция официално обвини руския президент Владимир Путин в корупция. Това стана в прочутото предаванет "Панорама" на BBC.

Адам Шубин, който се занимава с въпроса по санкциите в министерството на финансите на САЩ, заяви в предаването "Панорама" на BBC, че президентът на Русия Владимир Путин е корумпиран и че правителството на САЩ знае това „от дълги години.“ Припомняме, че САЩ въведе санкции срещу обкръжението на Путин, но за първи път има пряко обвинение от американски държавен служител към Путин за корупция.

Бившата съпруга на Путин се омъжила повторно

Бившата съпруга на Владимир Путин Людмила се е омъжила при пълна секретност, твърдят руски медии. Новият мъж до някогашната първа дама...

„Ние сме виждали как той (Путин) обогатява приятелите си, близките си съюзници и изключва онези, които не се отнасят към приятелския му кръг и не заемат държавни длъжности. Дали ще е енергийното богатство на Русия, дали ще са държавни договори, той ги пренасочва към тези, които прецени и отстранява от тези активи онези, в които те съмнява. За мен това е корупция", заяви Шубин.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред ВВС, че „нито един от тези въпроси... не изисква отговор, тъй като са чиста измислица.“

В понеделник вечерта (25 януари) BBC One излъчи документалния филм „Тайните богатства на Путин“ на репортера Ричард Билтън. Във филма, освен интервюто с Шубин, се чу и мнението на банкера Сергей Пугачов и бизнесмените Сергей Колесников и Макс Фридсън.

ВВС отбелязва, че американските правителствени чиновници отговарят неохотно на въпросите относно богатството на Путин, но Шубин се съгласява да вземе участие в програмата "Панорама", която разследва този въпрос. Шубин не коментира тайния доклад на ЦРУ от 2007 година, в който състоянието на Путин се оценява на около 40 млрд. долара. Но той каза, че руският президент е натрупал състояние, което се държи в тайна.

„Той уж получава държавна заплата в размер на 110 хил. Долада годишно. Това не е точен показател за богатството на човек, той има голям опит в това как да скрие реалното си състояние", заяви Шубин.

Репутацията на Путин става радиоактивна

Не се случва често съдия от една страна да обвинява президент на друга – нито повече, нито по-малко велика сила – в съучаст...

Журналистите на ВВС са се срещнали с „вътрешни“ хора, които твърдят, че знаят как Путин крие богатствата си. Сред тях е бившият шеф на „Совкомфлот“ Дмитрий Скарга, който заяви, че е спомогнал за "продажбата" на яхтата „Олимпия“ на стойност 35 млн. долара от Роман Абрамович на Путин. „Факт, е че Абрамович предаде яхтата на Путин чрез свой сътрудник. Аз бях на борда на тази яхта в края на март 2002 година в Амстердам. Там беше и представител на Абрамович. Той каза, че Роман е собственикът на тази яхта.“

По думите му яхтата „Олимпия“ е била предадена на руския президент чрез офшорна компания. Самият Скарга е контролирал управлението на яхтата на Путин и е изготвял отчетите за разходите на лодката: „Поддръжката и текущите разходи за яхтата се плащаха от руския бюджет“, казва той. Скарга твърди, че наличието на яхтата се държи в тайна, тъй като принадлежи лично на Путин, а не на държавата.

ВВС е помолило Роман Абрамович да коментира тези дани. Негови представители ги нарекоха слухове и спекулации.

Самият Путин отказва да даде интервю на "Панорама", но през 2008 година коментира слуховете за финансовото си състояние по време на традиционната си годишна пресконференция. "Що се отнася до вечните слухове по повод на паричното ми състояние видях някакви хартийки. Просто дрънканици, които няма какво да се обсъждат. Пълни глупости! Всичко това са си го изчоплили от носа и са го размазали по своите хартийки! Ето как се отнасям към това", заяви тогава Путин.

По-късно той добави, че е „най-богатият човек не само в Европа, но и света.“ „Аз събирам емоции. Аз съм богат с това, че руският народ два пъти ми се довери за ръководството на тази велика страна Русия. Смятам, че това е моето най-голямо богатство.“

Литвиненко вероятно е бил "поръчан" от Путин

Президентът на Русия Владимир Путин по всяка вероятност е дал одобрението си за убийството на опозиционера Александър Литвиненко. Това ...

През март 2014 година министерството на финансите на САЩ включи в списъка със санкциите бизнесмени, които, както уточняват от ведомството, са представители на „близкия кръг“ на Путин. Става въпрос за Генади Тимченко, Аркадий и Борис Ротенберг, а така също и за Юрий Ковалчук. Вашингтон заяви, че дейността на съсобственика на петролната компания "Гънвор" Тимченко „има пряко отношение към Путин“. Припомняме, че точно Тимченко беше основна фигура в "Южен поток" и беше на практика изхвърлен от проекта след визитата на Джон Маккейн в България по времето на кабинета "Орешарски". От своя страна братята Ротенберг „осигуряват поддръжката на любимите проекти на Путин, те са получавали и изпълнявали скъпоструващи договори за Олимпиадата в Сочи и „Газпром“, твърди МФ на САЩ. Банка „Русия“ на Ковалчук американското ведомство нарича „лична банка за високопоставени чиновници на Руската Федерация“, а самия бизнесмен – един от „касиерите“ на руския президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com