САЩ готвят помощ за Украйна да си върне Крим, разкри "Ню Йорк Таймс"

9791
САЩ готвят помощ за Украйна да си върне Крим, разкри "Ню Йорк Таймс"
Снимка: Getty Images

След разговори с украински официални лица администрацията на Джо Байдън се е съгласила с идеята, че Украйна може да се нуждае от военно оборудване за нанасяне на удари по окупирания от Русия полуостров Крим. Във Вашингтон вярват, че тази помощ трябва да се осигури, независимо от рисковете, които крие, съобщи "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на няколко американски официални лица.

Според служителите - администрацията на президента на САЩ сега смята, че ако украинските военни разполагат с необходимото, за да застрашат руската окупация на Крим, бъдещата позиция на Киев в преговорите с Москва ще бъде по-силна.

Руското посолство в Швеция публикува карта на Европа, на която Крим е украински (СНИМКИ)

Сътрудниците на руското посолство в Швеция публикуваха на верифицираната страница на посолството в Twitter географска карта, на която К...

Официални лица от САЩ и Украйна обсъждат използването на ракетни системи HIMARS и бойни машини Bradley, за да застрашат контрола на Русия върху сухопътния мост, който тя създаде до Крим. Това е ключов път за доставки, свързващ Крим с Русия през окупираните от Москва градове Мелитопол и Мариупол.

ОЩЕ: САЩ доставят на Киев "убийците на танкове" "Брадли" през България

Длъжностните лица обаче заявяват пред "Ню Йорк Таймс", че президентът Байдън все още не е готов да предостави на Украйна ракетни системи с далечен обсег на действие, от които Киев би се нуждаел, за да атакува руските позиции в Крим. 

Служителите предупреждават, че рискът Русия да използва тактическо ядрено оръжие все още остава, но опасенията за това в САЩ вече са намалели.

Русия нахлу и окупира незаконно Кримския полуостров в Украйна през февруари 2014 г., по време на революцията на Евромайдана, която свали от власт проруския експрезидент Виктор Янукович. На полуострова се намират Черноморският флот на Русия и десетки хиляди руски войници.

ВИДЕО и СНИМКИ: Пак напрежение в Крим заради дронове, в Соледар дроновете са смъртоносни

Общо 7 дрона са били свалени от руското ПВО тази нощ при Севастопол, Крим – това твърди в канала си в Телеграм губернаторът на гр...

На фона на войната на Владимир Путин в Украйна, президентът Володимир Зеленски обеща да си върне полуострова. Киев също така се съсредоточи към удари по руските военновъздушни бази в Крим, за да възпрепятства военните усилия на Москва.

Междувременно двама републикански конгресмени призоваха Байдън да прати още повече и по-мощни оръжия на украинците. Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл МакКол и председателят на Комисията по въоръжените сили Майк Роджърс публикуваха изявление, в което призоваха администрацията на президента и нейните съюзници "спешно да прехвърлят на Украйна критично важни оръжейни системи, от които се нуждаят, за да победят Русия".

"Сегашното ръкомахане и колебание от страна на администрацията на Байдън и някои от нашите европейски съюзници за предоставяне на критични оръжейни системи на Украйна мирише на слабата политика от 2021 г., като например да не се санкционира "Северен поток 2" или да се предоставят Stinger с американски произход преди пълномащабната инвазия. Докато тези политики не успяха да възпрат конфликта, настоящата нерешителност и самовъзпиране ще го удължат, което ще струва живота на украинците", се казва в изявлението на двамата републиканци.

"Сега е моментът правителствата на Байдън и Шолц да последват примера на нашите британски и източноевропейски съюзници - танковете "Леопард 2", ATACMS и други прецизни боеприпаси с голям обсег трябва да бъдат одобрени незабавно", гласи още призивът им.

В петък САЩ трябва да обявят нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, като според CNN той ще е на стойност 2,6 млрд. долара. Очаква се обаче да не включва танкове Abrams, а с това и Германия да не се съгласи да даде на Киев от своите танкове "Леопард".

Украинското разузнаване: Путин планира да използва Крим за ядрени провокации

На територията на Крим Русия е разположила носители на ядрени оръжия с наземно, въздушно и морско базиране. По такъв начин руският през...

ОЩЕ: Германия: Ако САЩ не пратят танкове на Украйна, и ние няма

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка