САЩ искат „прозрачно разследване“ за участието на Китай в разпространението на коронавируса

1653
САЩ искат „прозрачно разследване“ за участието на Китай в разпространението на коронавируса
Снимка: iStock

САЩ считат за необходимо да се проведе „прозрачно разследване“ с участието на Китай по причините, довели до разпространението на пандемията от новия коронавирус по света. Това съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг, информира ТАСС. Тя беше помолена да коментира твърденията на републиканските конгресмени, които заявиха, че имат „значителни косвени доказателства“, че коронавирусът се е появил в лаборатория. "Продължаваме да вярваме, че трябва да има независимо, прозрачно разследване. И то трябва да бъде направено със съдействието и данните, предоставени от китайското правителство. В момента нямаме достатъчно информация, за да направим оценка", каза говорителят.

Според Псаки, от самото начало на разпространението на коронавируса Пекин твърди, че "разследването не е било прозрачно", за да открие причините за разпространението на инфекцията. „Това е неприемливо", смята говорителят. „Сега, на следващия етап, Китай има възможност да участва в международно разследване, което може да сложи край на въпроса за причините за появата на коронавируса и да предостави информация, до която ние - републиканците, демократите, всички в тази държава - бихме искали да имаме достъп", посочва Псаки.

Американските фармацевтични компании призоваха да не се допуска предаване на технологията за РНК-ваксините на Русия и Китай

Американските фармацевтични компании засилват натиска върху Вашингтон да не подкрепя спирането на патентите за коронавирусни ваксини. Е...

Тя не отговори директно на въпроса дали Белият дом има "някакви косвени доказателства", че вирусът не произхожда от лаборатория. "Бих ви предупредила да не опровергаете отрицателен факт. Това, според нас, никога не е било отговорен подход, когато става въпрос за разбиране на първопричините за пандемията, отнела живота на стотици хиляди хора в Съединените щати", обяснява Псаки.

Припомняме, че телевизионният канал Fox News разпространи откъси от доклада, изготвен от специалната комисия "Републиканци" за проучване на Конгреса на САЩ. Те твърдят, че изтичането на новия коронавирус произхожда от Института по вирусология на Ухан от КНР. Телевизионният канал, позовавайки се на заключенията на конгресмените, не предоставя конкретни доказателства за техните изявления, но повтаря информацията, която предишната администрация използва, когато критикува китайските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com