САЩ конфискуват 5 млн. долара от руски олигарх, Украйна може да ги получи

3974
САЩ конфискуват 5 млн. долара от руски олигарх, Украйна може да ги получи
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдия от САЩ постанови в четвъртък, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4 млн. долара, принадлежащи на санкционирания руски бизнесмен Константин Малофеев. По този начин се открива възможност средствата да бъдат използвани за подпомагане на възстановяването на опустошената от война Украйна.

Решението на окръжния съдия Пол Гардеф във федералния съд в Манхатън бележи първата заповед за конфискация на активи на руски олигарх, откакто Министерството на правосъдието през 2022 г. стартира работна група, целяща да свие финансите на съюзниците на руския президент Владимир Путин в отговор на инвазията му в Украйна.

Арест за бивш агент от ФБР - взимал пари от руски олигарх

Бивш високопоставен агент на ФБР е арестуван и обвинен, че е нарушил санкциите на САЩ срещу Русия, като е приел тайни плащания от руски...

В края на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който позволява на Министерството на правосъдието да прехвърли някои конфискувани активи на Държавния департамент, за да може той да помогне на Украйна. Законът ограничава начина, по който правителството може да използва конфискуваните активи, пише "Ройтерс".

Американските власти обвиняват Малофеев - собственик на християнския православен телевизионен канал Царьград ТВ, във финансиране на сепаратистите в Крим, който Русия анексира през 2014 г. Малофеев отрича.

Руският бизнесмен е санкциониран от Вашингтон през 2014 г., а през 2022 г. е обвинен в нарушаване на санкциите. Не е коментирал конфискацията в САЩ. Смята се, че е на свобода в Русия.

Андрю Адамс - ръководител на оперативната група на Министерството на правосъдието, отговаряща за активите, заяви миналия месец, че първите конфискувани средства може скоро да бъдат прeхвърлени в Украйна. "Тези суми са нищожни в сравнение с цената на катастрофата, нанесена от Русия на народа и земята на Украйна, но приносът е важен", каза Адамс в реч пред института "Хъдсън", мозъчен тръст във Вашингтон.

Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс

От комюнике на Министерството на финансите на Обединеното кралство: "От избухването на военните действия в цяла Украйна през февруари ...

В края на миналата година в съдебни документи прокурорите заявиха, че имат право да получат парите от сметката на Малофеев в базираната в Денвър банка Sunflower, тъй като той се е опитал да ги преведе на бизнес партньор в нарушение на санкциите на САЩ. Тъй като Малофеев не е оспорвал, в четвъртък прокурорите заявиха, че средствата трябва да бъдат конфискувани по подразбиране.

Оперативната група "KleptoCapture" към Министерството на правосъдието на САЩ временно е конфискувала активи на други олигарси, включително яхта на стойност 300 млн. долара, но все още не е получила заповеди за окончателното им отнемане.

ОЩЕ: Малофеев и плановете му за монархия. Откъде идват парите му?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com