САЩ обяви санкции срещу еквадорска банда

1176
САЩ обяви санкции срещу еквадорска банда
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ обявиха в сряда санкции срещу еквадорската банда Los Choneros и нейния лидер, известен с името "Фито", чието бягство от затвора миналия месец предшества ужасяваща вълна от насилие в страната, предаде БГНЕС. 

Още: Еквадор унищожи десетки тонове кокаин

Еквадор обяви извънредно положение

След като Хосе Адолфо Масиас Виламар изчезнал от килията си, правителството на Еквадор обяви извънредно положение, предизвиквайки нови затворнически бунтове и бандитски атаки в южноамериканската държава, казва в съобщение на американското министерство на финансите. „Ние подкрепяме Еквадор в борбата му срещу трафика на наркотици, срещу затворническите банди и насилието в затворите и за спокойни по улиците“, каза Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите за тероризма и финансовото разузнаване. Той добави, че банди за трафик на наркотици като Los Choneros заплашват живота на общностите в Еквадор и региона.

Някога смятан за бастион на мира в Латинска Америка, сега Еквадор е потопен в криза от бързото разпространение на транснационални картели, които използват пристанищата му за превоз на наркотици до САЩ и Европа. Финансовото министерство на САЩ отбеляза, че страната е изправена пред "рекордни нива на насилие, ръководено от банди", включително убийството миналата година на кандидат за президент.

Ето коя е най-жестоката престъпна група в Еквадор

Заради бягството на Фито президентът Даниел Нобоа наложи извънредно положение и вечерен час. Наркокартелите реагираха, като заплашиха да екзекутират цивилни и служители на силите за сигурност и взеха за заложници десетки служители на полицията и затворите, които след това бяха освободени. Престъпниците задействаха експлозиви, запалиха коли , а на 9 януари нахлуха в телевизионна станция и стреляха при нападение, което беше предавано на живо.

Министерството на финансите каза, че Los Choneros е сред най-жестоките престъпни групи в Еквадор и е замесена в трафика на наркотици там от 90-те години на миналия век. Фито, добавя се в изявлението, е осъден на 34 години затвор през 2011 г. за престъпления, включително убийство и трафик на наркотици. В резултат на санкциите имотите на посочените лица в САЩ са блокирани . Правителството на САЩ противодейства на заплахата, породена от трафика на наркотици в самите САЩ, причиняващ смъртта на десетки хиляди американци годишно.

Още: Хванаха колумбийски лидер в Еквадор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън осъди нападението срещу Фицо

Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

При рулиране: Самолетът на Тръмп катастрофира

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com