САЩ плаши с вето резолюция на ООН за Ивицата Газа

1897
САЩ плаши с вето резолюция на ООН за Ивицата Газа
Снимка: Getty Images

Съветът за сигурност на ООН може да проведе гласуване следващата седмица, поискано от Алжир, за резолюция, в която се иска "незабавно" прекратяване на огъня в Газа, предаде БГНЕС. Вашингтон отново изглежда готов да го блокира.

Още: Англия и Йордания искат бърза хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел незабавно трябва да спре войната

Алжир започна дискусии по нов проект, след като Международният съд постанови в края на януари, че "Израел трябва да направи всичко възможно, за да предотврати геноцидни действия във войната срещу Хамас. Последната версия на текста "изисква незабавно прекратяване на огъня с хуманитарна цел, което трябва да се спазва от всички страни".

В документа се „отхвърля насилственото разселване на палестинското цивилно население“ и се „изисква незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници“.

Войната в Газа

Войната в Газа започна с атаката на Хамас на 7 октомври, която доведе до смъртта на около 1160 души в Израел, предимно цивилни. Алжир поиска гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 13 февруари, но Вашингтон сигнализира, че вероятно ще наложи вето на мярката.

Президентът на САЩ Джо Байдън работи с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и лидерите на Египет и Катар по сделка за освобождаване на заложниците, която може да доведе до около шест седмици „продължителна пауза в битките“, каза американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд в изявление относно проекта, предложен от Алжир.

„Резолюцията, предложена в Съвета за сигурност няма да постигне тези резултати, а напротив. САЩ не подкрепят действия по тази проекторезолюция. Ако дойде за гласуване във вида, в който е изготвен, няма да бъде приет“, заяви Томас-Грийнфийлд.

САЩ не вярва не резолюции

Подобно на предишните текстове, срещу които се противопоставиха Израел и Съединените щати, новият текст не осъжда безпрецедентната атака на Хамас. По-рано този месец Томас-Грийнфийлд подчерта, че инициативата на Алжир рискува да провали преговорите.

„Вярваме, че сега е крайно време Съветът за сигурност да вземе решение за хуманитарна резолюция за прекратяване на огъня“, каза наскоро палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур, добавяйки, че има „масова подкрепа“ за елементите на текста сред членовете на съвета.

През октомври и декември, въпреки международния натиск заради нарастващата хуманитарна криза в Газа, Вашингтон наложи вето на текстове, призоваващи за прекратяване на огъня.

Съветът за сигурност прие само две резолюции за Газа от 7 октомври, включително една, призоваваща за широкомащабна доставка на хуманитарна помощ на палестинската територия.

Още: Израел обвини ООН, че бави хуманитарната помощ за Ивицата Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка