САЩ с по-строги мерки за коронавируса - двойни глоби, задължителна ваксинация

3063
САЩ с по-строги мерки за коронавируса - двойни глоби, задължителна ваксинация
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Джо Байдън представи късно снощи план за по-нататъшна борба с пандемията от коронавирус. Този план предвижда по-строги наказания за хората, отказващи да носят маски в обществения транспорт. Размерът на глобата за такива хора ще се удвои. За първо провинение нарушителят ще бъде наказан с глоба от 500 долара, а за второ – глобата може да е с размер до 3000 долара, пише БГНЕС.

Байдън обяви, че е подписал или скоро ще подпише укази за задължителната ваксинация на всички държавни служители и работещи във федералната администрация на САЩ. В допълнение, властите в страната упълномощават компании с повече от 100 служители да ги ваксинират или да изискват седмични тестове от своите служители.

Байдън предупреждава американците да не се отпускат пред коронавируса

Американският президент Джо Байдън предупреди, че въпреки намаляването на случаите на новозаразени с COVID-19 в САЩ и непрекъснатото ув...

Ръководителят на Белия дом подчерта, че толерантното му отношение към неваксинираните "е към своя край". "Моето послание към неваксинираните американци е - какво друго можете да очаквате, какво още трябва да видите? Направихме ваксинацията безплатна, безопасна и удобна", заяви Байдън.

Според американския президент, "ясно изразено малцинство от американци" не позволява на САЩ да преодолеят пандемията. "Малцинство от американци, подкрепяно от ясно изразено малцинство от избрани служители, ни пречи да направим решителен обрат в преодоляването на пандемията", каза той в телевизионно обръщение, по време на което обяви нов план за ваксинация, засягащ около 100 милиона души.

В Съединените щати повече от 25% от населението на страната - тоест повече от 80 милиона души - все още не са ваксинирани срещу коронавируса, посочва "Дойче веле".

Reuters обаче предупреждава, че новите мерки вероятно ще влязат в съда.

Адвокат: Все още никой не може да бъде задължен да си сложи ваксина срещу коронавирус в България

Не, не е нужно да се уточнява изрично в закона, че ваксинацията срещу коронавирус е доброволна, както прави ИТН със законова поправка. ...

Междувременно стана ясно, че всички деца на 12 и повече години, които посещават държавни училища в Лос Анджелис, ще трябва да бъдат задължително ваксинирани срещу коронавируса до края на годината. Това постанови градският образователен съвет. Решението за задължителна ваксинация на учениците в Лос Анджелис е първото, направено от голямо училищно настоятелство в САЩ и може да създаде прецедент за други местни власти.

Заради варианта "Делта", Microsoft отложи връщането на своите служители в офисите си. "Всъщност планирахме 4 октомври да бъде първата възможна дата за пълното отваряне на централата на Microsoft в Редмънд и много други работни места в САЩ, но както казахме на нашите служители днес, променихме тези планове. Заради новите варианти на COVID-19, решихме да не се опитваме прогнозираме нова дата за пълното отваряне на работните ни места в офис-сградите в САЩ", гласи съобщение от компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка