САЩ ще включват в черния списък действащи срещу Договора от Преспа лица

3213
САЩ ще включват в черния списък действащи срещу Договора от Преспа лица
Снимка: Getty Images / Guliver

Работещи срещу Договора от Преспа в страни извън Западните Балкани, включително Гърция, ще бъдат включени в черния списък на САЩ.

Говорител на Държавния департамент каза пред „Гласът на Америка“, че администрацията на Байдън планира да разшири санкциите и върху други страни, включително Гърция, която е подписала Преспанското споразумение и е обект на някои задължения.

"Изпълнителна заповед 14033 позволява санкции срещу тези, които подценяват стабилността на Западните Балкани, където и да се намират, при условие че отговарят на съответните критерии за таргетиране", каза говорител на Държавния департамент.

Анкета: Всеки втори грък не одобрява Преспанското споразумение

Половината от анкетираните гърци, или 51%, смятат, че Преспанското споразумение е ход в грешната посока, а 36,8% - в правилната посока....

Той също така каза пред медията по-рано тази седмица, че решенията за добавяне на нови имена към черния списък са "предмет на внимателен, дисциплиниран процес и се прилагат само в най-сериозните случаи".

Попитан дали изпълнителната заповед на Байдън включва и граждани, които публично се противопоставят на Преспанското споразумение в социалните медии, говорителят каза, че намерението на САЩ не е да попречи на хората да изразяват мнение и че САЩ насърчават силна дискусия и дебат сред гражданите в световен мащаб и на Западните Балкани. Той подчерта, че "изпълнителната заповед е инструмент, насочен към онези, които подкопават стабилността на Западните Балкани, и спомага за укрепването на основите за мир, сигурност и стабилност в региона".

"Изпълнителната заповед се отнася до действия, които подкопават демократичните процеси, на опити за нарушаването им, възпрепятстване или заплаха за изпълнението на международни мирни споразумения, участие в сериозни нарушения на правата на човека или корупция, наред с други дейности“.

По-рано този месец президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед за замразяване на имущество и забрана на граждани да влизат в САЩ като заплаха за сигурността и мира на която и да е държава от Западните Балкани. Санкциите ще се прилагат и за лица, които освен всичко друго са отговорни или участват във възпрепятстването на изпълнението на Преспанското споразумение от 2018 г. и Охридското рамково споразумение от 2001 г. Изпълнителната заповед ще включва и лица, които са пряко или косвено замесени в корупция, злоупотреба с публични средства, подкуп и други подобни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com