САЩ тестваха междуконтинентална ракета и забраниха пътуванията до Северна Корея

3493
САЩ тестваха междуконтинентална ракета и забраниха пътуванията до Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските военни проведоха тест на невъоръжена междуконтинентална балистична ракета, съобщиха официални лица, само няколко дни след като Северна Корея проведе свое такова упражнение, предаде БГНЕС.

Изпитанията във военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния обикновено са насрочени седмици или дори месеци предварително, но това се случва във време на нарастващо напрежение с Пхенян и идва неочаквано.

Тръмп готов да удари Северна Корея

Американски сенатор републиканец разкри, че президентът Доналд Тръмп е готов за война срещу Северна Корея, за да не й позволи създаване...

"Макар да не представен като отговор на скорошните действия на Северна Корея, тестът показва, че атомното предприятие на Съединените щати е безопасно, сигурно, ефективно и готово да защитава от атаки срещу страната и нейните съюзници", пишат от генералния щаб на военновъздушните сили в изявление.

Ракетата "Минътмен III" на 2 август в 2:01 ч. местно време от Калифорния. Тя е прелетяла около 4200 мили до атола "Куахалейн" в близост до Маршаловите острови в Тихия океан.

Припомняме, че в събота Корейската народно-демократична република (КНДР) съобщи за успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МБР) "Хуасон-14". Полетът беше на разстояние 998 километра, а максималната височина - 3725 километра. Ракетата падна в Японско море, в изключителната икономическа зона на Япония и само на 150 км западно от остров Хокайдо.

Според японското военно ведомство, височината на полета, в сравнение с предишния ракетен опит на 4 юли, се е увеличила с почти 1000 километра, а ракетата се намирала във въздуха с 5 минути повече.

Северна Корея ще е готова да удари САЩ още следващата година

Северна Корея има потенциала да удари САЩ с ядрена междуконтинентална балистична ракета още следващата година. Пред това обаче Пхенян т...

Междувременно САЩ забраниха пътуването за гражданите си до Северна Корея от 1 септември.

"Държавният департамент реши, че високият риск от арестуване и дългосрочно задържане на граждани на САЩ представлява непосредствена опасност за американците, които пътуват до Корейската народно-демократична република", пише в изявление правителството на страната.

"Всички паспорти от Съединените щати са обявени за невалидни за пътуване до или през КНДР, освен ако не са специално заверени за тази цел", става ясно от съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com