След заключение на Сената за руска намеса, говорител на Тръмп обяви, че той вярвал в това

3706
След заключение на Сената за руска намеса, говорител на Тръмп обяви, че той вярвал в това
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че Русия се е намесвала в американските президентски избори през 2016 година, на които той победи. Това заяви пред журналисти зам.-говорителят на Белия дом Хоугън Хидли. Той каза това по повод огласения доклад на специалния комитет по разузнаването на Сената, който подкрепи изводите на спецслужбите на САЩ за влиянието на Русия върху изборите.

Заключението на доклада е, че Москва е вредила на кампанията на кандидата на демократите Хилари Клинтън и е помогнала на Тръмп. Изрично е посочено, че ФБР и ЦРУ смятат с "голяма доза вероятност", че е имало руска подкрепа за Тръмп, докато АНС подкрепят тази позиция "умерено". Това е станало най-вече чрез кибершпионаж и операции, проведени във виртуална среда. Посочва се конкретно вече световноизвестната Фабрика за тролове от Санкт Петербург.

Най-големият донор за кампанията за напускане на Brexit е разследван за връзки с Русия

Най-големият донор на кампанията за напускане на Великобритания от ЕС се разследва от британските криминални служби за предполагаеми вр...

"Президентът беше ясен, той много пъти казваше, че Русия се е намесвала в нашите избори", каза Хидли. По думите му Тръмп "казваше, че Владимир Путин отстоява своята позиция".

Междувременно Тръмп и най-близките му помощници нееднократно отхвърляха всички обвинения в каквито и да е неправомерни контакти с руски официални лица в предизборната кампанията през 2016 година, както и в получаване на помощ от Русия, от която всъщност Тръмп да се е възползвал, за да спечели. Очаква се днес, 4 юли, специалният прокурор Робърт Мълър да обяви дали ще разпитва Тръмп за руската намеса в президентските избори в САЩ.

Междувременно зам.-външният министър на Русия Олег Сиромолотов каза, че на предстоящата на 16 юли среща между руския президент Владимир Путин и Тръмп ще бъде обсъдена темата за тероризма.

Стана ясно обаче, че няма да има среща между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Лавров прие делегация от американски конгресмени, оглавявана от сенатора Ричард Шелби. Гостът отбеляза, че сега отношенията между Москва и Вашингтон са сложни, но те могат да се подобрят заради "общите интереси в целия свят".

На Деня на независимостта ще е ясно дали и как Тръмп ще бъде разпитан за руската намеса

Новото звездно име в юридическия екип на американския президент Доналд Тръмп - Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и един от най-приб...

"Надявам се да можем и занапред да работим в това отношение. Да, ние може да сме съперници, но не е задължително да бъде противници", подчерта сенаторът.

Американската делегация се срещна и с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. В разговора Шелби подчерта, че конгресмените са пристигнали в Москва не за да обвиняват в нещо Русия, а с цел да възобновят "пълномащабен и открит" диалог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com