SpaceX с първа космическа мисия с изцяло цивилен екипаж

2128
SpaceX с първа космическа мисия с изцяло цивилен екипаж
Снимка: Getty Images/Guliver

SpaceX обяви плановете си за първата изцяло цивилна мисия в космоса, основен етап за частни космически полети и зараждащата се индустрия за космически туризъм , съобщи NBC news, цитирани от БГНЕС.

На борда на космическия кораб Dragon на SpaceX ще бъде екипаж от четирима души, воден от Джаред Исаакман, основателят и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments, базираната в Пенсилвания компания за обработка на плащания. Очаква се полетът да се проведе някъде през четвъртото тримесечие на тази година.

„Когато имате чисто нов вид транспорт, трябва да имате пионери“, каза основателят и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск в интервю пред Том Костело от NBC News. „Нещата в началото са скъпи и когато успеете да увеличите честотата на полети, да увеличите производството, да усъвършенствате технологията, те стават по-евтини и достъпни за повече хора.“

Частните граждани са летели в космоса и преди, но тези космически туристи обикновено плащат, за да стигнат до орбита заедно с обучени астронавти на НАСА или руски космонавти. Полетът на Исаакман ще бъде първият път, когато екипаж, съставен изцяло от частни лица, ще се впусне в космоса. Членовете на екипажа ще преминат обучение от SpaceX, включително симулации на мисии за аварийна готовност и как да се справят с орбиталната механика по време на полета си.

Исаакман заяви, че мисията, наречена Inspiration4 (Вдъхновение4), е „осъществяването на мечта за цял живот и стъпка към бъдещето, в което всеки може да се осмели да изследва звездите“.

SpaceX не разкри колко е платил Исаакман за полета.

Но Мъск заяви, че се надява тези първи полети ще поставят основите за повече космически туризъм в бъдеще, не само за милиардерите, които могат да си позволят полетите сега.

„Това е както когато Америка отиде на Луната през 1969 г. - не бяха само няколко души, човечеството отиде на Луната“, каза той. "Всички отидохме там с тях. И мисля, че сега става нещо подобно."

Изцяло цивилната мисия е огромна стъпка за частната космическа индустрия, но също така представлява огромни предизвикателства. Мъск каза, че най-големият приоритет на SpaceX ще бъде да увеличи максимално безопасността на екипажа.

"Всяка мисия, където има екипаж, ме кара да се изнервям", каза той. „Рискът не е нулев.“

Експедицията е част от благотворителна инициатива за набиране на средства за детската изследователска болница „Сейнт Джуд“. В допълнение към даването на 100 милиона долара на Сейнт Джуд, Исаакман каза, че дарява трите други места в космическия кораб "Дракон" на членове на екипажа, които ще бъдат специално подбрани за хуманитарния полет.

Мисията Inspiration4 ще пътува в орбита на борда на космическия кораб "Дракон" на SpaceX от стартовия комплекс 39А в космическия център Кенеди на НАСА на Кейп Канаверал, Флорида. SpaceX изстрелва ракети от Launch Complex 39A от 2017 г.

По време на многодневната мисия капсулата Дракон ще обикаля Земята веднъж на всеки 90 минути. В края на експедицията космическият кораб ще влезе отново в атмосферата на планетата и ще се приводни край бреговете на Флорида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com