Специален закон в САЩ заплашва със затвор чуждестранни служители, замесени с подкупи

3653
Специален закон в САЩ заплашва със затвор чуждестранни служители, замесени с подкупи
Снимка: iStock

Активистите за борба с корупцията по света възлагат големи надежди на нов закон в САЩ, който за първи път позволява на Вашингтон да преследва чуждестранни длъжностни лица, които получават подкупи, предаде БГНЕС. 

Още: Да се подхлъзнеш, когато си бизон: Ето какво направи зимата в американски парк (ВИДЕО)

Законът

Законът разширява профила на правоприлагането на американския Закон за чуждестранните корупционни практики, който отдавна се използва за наказване на компании, които плащат подкупи, и на техните агенти в сянка.

Такива участници са от страната на "предлагането" на незаконните плащания - тези, които плащат подкупите. Новият Закон за предотвратяване на изнудването в чужбина (Foreign Extortion Prevention Act - FEPA) е насочен към страната на "търсенето": чуждестранните държавни служители, които търсят или приемат плащания.

През декември президентът Джо Байдън подписа закона като част от законопроекта за националната отбрана.

Аувал Муса Рафсанджани, дългогодишен защитник на борбата с корупцията и правата на човека в Нигерия, се надява промяната да вдъхне "известен страх" на държавните служители, които сега се чувстват "безнаказани", каза той. "Държавните служители ще участват във всякакви корупционни практики и никога няма да бъдат наказани за нищо", казва Рафсанджани.

"Всеки служител на всяко чуждо правителство сега ще бъде предупреден, че тежестта на правителството на САЩ може да го преследва", каза Скот Грейтак, директор на отдела за застъпничество в Transparency International. "Това ще промени поведението им".

Но Майк Келер, професор в Юридическия факултет на Университета на Южен Илинойс, заяви, че възпиращата сила на FЕPA е преувеличена. Келер смята, че новата мярка е "символична", и вместо това подкрепя по-голямата прозрачност и насърчаването на други държави да прилагат собствените си закони като средство за намаляване на подкупите.

FЕPA е изготвен в отговор на разкритията от средата на 70-те години на миналия век за плащания от големи американски компании към чуждестранни длъжностни лица, които излязоха наяве по време на разследванията на Уотъргейт.

Макар да забранява на американските компании да извършват такива плащания, законът за FЕPA от 1977 г., приет по време на Студената война, забраняваше наказателното преследване на длъжностни лица на чужди правителства поради опасения, че това може да попречи на дипломатическите приоритети на САЩ.

С течение на времето министерството на правосъдието все пак успява да се насочи към корумпирани чуждестранни длъжностни лица по силата на други закони, като например закона за пране на пари.

Сред най-големите дела по FЕPA през последните години е това от октомври 2020 г. Goldman Sachs плати 2,9 млрд. долара в рамките на споразумение за отложено съдебно преследване в САЩ заради подкупи на длъжностни лица от Малайзия и Абу Даби за придобиване на бизнес.

Рафсанджани посочи мащабно съдебно преследване от страна на министерството на правосъдието и други държави срещу консорциум от четири компании, спечелил договори за около 6 млрд. долара за изграждане на съоръжения за втечнен природен газ на остров Бони, Нигерия.

Делото включваше наказателно дело за 402 млн. долара срещу подразделението на Halliburton KBR през 2009 г. Но нигерийските служители не бяха вкарани в затвора по това дело.

Още: CNN: Отговорът на Байдън срещу Иран ще бъде мощен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com