"Спомнете си Пърл Харбър": Зеленски вдигна на крака Конгреса на САЩ (ВИДЕО)

6155
"Спомнете си Пърл Харбър": Зеленски вдигна на крака Конгреса на САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

“В момента се решава съдбата на нашата страна. Съдбата на нашия народ. Русия нападна не само нас, не само нашата земя, не само нашите градове, тя премина в брутална офанзива срещу нашите ценности, основни човешки ценности". Това заяви през сълзи украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред Конгреса на САЩ. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от членовете на Камарата на представителите и Сената.

"Столицата Киев е подложена на ракетни и въздушни удари от руските войски всеки ден. Но не се отказва. Намираме се в най-тежката война след Втората световна война. Всяка нощ в продължение на три седмици толкова много украински градове биват бомбардирани. Русия превърна украинското небе в източник на смърт. Руските войски вече са изстреляли над 1000 ракети над Украйна, те използват дронове, за да ни убиват. Това е един терор, който Европа не е изпитвала в продължение на 80 години. Ние искаме отговор от целия свят. Искаме да спасим хората", каза Зеленски.

Потвърдено: САЩ отпуска 1 милиард долара военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви 1 млрд. долара нова помощ за сигурността и разполагането на оръжия с по-голям обсег на действие в У...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Той отново призова за създаване на зона, забранена за полети над Украйна, като думите му бяха придружени от кадри от бомбардировки над страната. От НАТО обаче нееднократно отказаха да предприемат подобна стъпка, тъй като се опасяват, че това ще доведе до пълномащабна война между Русия и Алианса. Вашингтон не подкрепи и предложението за подпомагане чрез прехвърлянето на руски военни самолети МиГ-29 от Полша с мотива, че те трябва да излитат от летища на Алианса, което отново ще го вкара пряко в конфликта.

Зеленски благодари на Байдън, че лично се е ангажирал "със защитата на демокрацията и свободата в целия свят". Той призова за нов пакет от санкции, докато не спре руската военна машина. “Всички американски фирми трябва да напуснат незабавно руския пазар, защото те са омърсени с нашата кръв. Всички американски пристанища трябва да бъдат затворени за руски кораби. Свободата е по-важна от печалбата“, посочи украинският президент.

“Имаме нужда от вас веднага. Спомнете си Пърл Харбър, когато небето почерня от самолетите, които ви атакуваха. Помните и 11 септември - един ужасен ден през 2001 г., когато злото се опита да превземе вашите градове и невинни хора бяха атакувани от въздуха. Нашата държава изпитва същото всекидневно“, заяви Зеленски. Той се обърна към президента Джо Байдън на английски с думите: "Вие сте лидер на вашата нация, но се надявам и че сте лидер на света. За да сте лидер на света, трябва да бъдете лидер на мира".

Путин: Санкциите бележат края на една епоха, цялата планета ще плати за амбициите на Запада

Санкциите, наложени на Русия от Запада заради войната в Украйна, бележат края на една епоха. Това обяви в реч преди правителственото за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com