Сривът на цените на кокаина е удар за колумбийските производители на кока

6040
Сривът на цените на кокаина е удар за колумбийските производители на кока
Снимка: iStock/Guliver

Карлос, 36-годишен производител на кока в Колумбия, е принуден да държи под леглото си килограми от ценната паста, използвана за производство на кокаин.

Обикновено незаконният тайник би струвал хиляди долари, но внезапният недостиг на купувачи го е оставил на сухо и загрижен за бъдещето на децата му.

Карлос не е истинското му име - производителят е пожелал да остане анонимен поради страх от репресии от страна на въоръжените групировки, действащи в близост до фермата му в Ллоренте в южния колумбийски департамент Нарино, където все повече дребни производители на кока се притесняват как ще си изкарват прехраната.

Покрити с драскотини ръце, групи от "raspachines" или опитни берачи на кока напредват с голяма скорост през морето от зелени култури в Ллоренте.

След като бъдат събрани, листата на коката стигат до Карлос, който ги вари на малка печка заедно със смес от химикали, докато се получи бяло вещество.

Култивирането на двата хектара му е струвало около 660 долара, казва Карлос пред АФП, и обикновено би могъл да продаде продукта за около 4000 долара.

Но поради спада в търсенето и исторически ниските цени досега той е продал стока само за 154 долара. В края на търговската верига кокаинът, произведен с неговата паста, струва милиони.

"Цените са (много) лоши", казва Карлос пред АФП в малката си импровизирана лаборатория.

"Единственият вариант е да я запазя (пастата)" с надеждата, че цените и търсенето ще се повишат.

Незаконно, но изключително важно

Експертите твърдят, че за спада на цените може да допринесе нарастването на синтетичните опиоиди като фентанил, "свръхпроизводството" на кока, промяната на потребителските навици и няколкото скорошни удара по мощните наркокартели в Колумбия.

Колумбия продължава да бъде най-големият производител на кокаин в света, чиято основна съставка е коката, а Съединените щати - най-големият му купувач.

Отглеждането на кока е незаконно, но е основна дейност за много хора в южноамериканската държава с население от 50 милиона души.

По официални данни около 250 000 колумбийски семейства се изхранват от кока - около 1,5 % от населението.

По цялото тихоокеанско крайбрежие на страната обаче от началото на годината доходите на производителите на кока рязко намаляват.

В този регион, намиращ се под игото на въоръжените и склонни към насилие дисиденти от партизанската групировка ФАРК, която се разоръжи през 2017 г., по данни на ООН през 2021 г. са били отглеждани около 44% от 204 000 хектара кока в Колумбия.

"В момента икономиката на коката не дава много възможности да оцелеем", заяви пред АФП производителят Нилсон Солис сред посевите си край град Олая Херера, също близо до тихоокеанското крайбрежие.

Жителите казват, че цената на килограм паста кока само за няколко месеца е спаднала от около 695 на 440 долара.

"Не е много"

Изглежда парадоксално, че производителите изпитват затруднения: Според последния доклад на ООН, преди две години Колумбия е счупила собствения си рекорд по площ, заета с отглеждане на кока.

Колумбийският правителствен служител Фелипе Таскон заяви, че нарастващият конфликт между наркокартелите и други въоръжени групи, борещи се за ресурси и терени, може да е затруднил преноса на продукти.

Хулиан Кинтеро, ръководител на неправителствена организация, работеща за намаляване на риска от употребата на психоактивни наркотици, заяви, че "свръхпроизводството" вероятно също допринася за спада в търсенето.

Коката има все по-голяма "алкалност и добив", което означава, че за производството на кокаин е необходимо по-малко количество от нея, каза той.

А конкурентните наркотици като екстази набират популярност сред по-младите хора, търсещи удоволствие, добави Кинтеро.

Новият ляв президент на Колумбия Густаво Петро посети Олая Херера този месец, където се срещна с лидери на общността и предположи, че по-ниското търсене може да е свързано и с "факта, че американците са променили потреблението си, вкусовете си".

В Съединените щати се разпространяват синтетични опиоиди като фентанил, които са по-силни и пристрастяващи от кокаина.

Петро разкритикува водената от САЩ "война срещу наркотиците", която криминализира и обеднява колумбийците в селските райони, и предложи амнистия за наркотрафикантите, които желаят да се предадат и да се откажат от търговията.

В Италия откриха кокаин за 800 млн. евро, скрит в контейнери с банани (ВИДЕО)

Полициятата в Южна Италия е конфискувала 2700 килограма чист кокаин, скрит в два хладилни контейнера с банани, изпратени от Еквадор, пр...

Той предложи също закупуване на обработваема земя, която да бъде разпределена на дребни земеделски производители, за да се издържат от законни култури, свободни от насилственото иго на наркобанди, на които разчитат, за да изкарват прехраната си.

Междувременно земеделски производители като Солис търсят алтернативи, тъй като гладът застига все повече производители на кока. Той обмисля да се заеме с незаконна сеч.

"Когато направим равносметка, не ни остава нищо", казва той пред АФП.

"Едва стига да си купим килограм ориз и малко олио."

ОЩЕ: Конфискуваха 100 кг кокаин на пристанището в Солун

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com