X
 
 

Страх и паника в Канада заради фалшиво предупреждение за ядрен инцидент

537 0
Страх и паника в Канада заради фалшиво предупреждение за ядрен инцидент
Снимка: Getty images/Guliver
Сигнал за инцидент в голяма атомна електроцентрала близо до Торонто в Канада беше изпратен погрешка до много хора, което предизвика паника и доведе до спешно разследване, съобщи АФП.

Аварийният сигнал е бил подаден малко преди 7:30 сутринта местно време (14:30 българско време). Въпреки че е предназначен за жители, които живеят в радиус от 10 километра от атомната централа Пикинг, той е бил изпратен на всички жители в провинция Онтарио, уточнява БГНЕС.

Русия постави вътрешен рекорд по произведен ток от АЕЦ

В края на 2019 г. атомните електроцентрали в Русия поставиха нов рекорд за производство на електроенергия, подавайки общо почти 209 мил...

Около час по-късно компанията Ontario Power Generation, която управлява атомната централа, обяви в Twitter, че сигналът е подаден по погрешка.

"В ядрената станция "Пикинг" няма активна ядрена ситуация", се казва в съобщението. "Предишният сигнал е издаден по погрешка. Няма опасност за населението или околната среда", добавят отговорните.

Правителството на провинция Онтарио се извини, като заяви, че сигналът е подаден по време на рутинно обучение. "Правителството на Онтарио искрено се извинява и започна пълно разследване, за да установи как се е случила тази грешка", заяви генералният директор на компанията.

Една от най-големите атомни електроцентрали в света, съоръжението Пикинг, се намира на около 50 километра източно от Торонто, най-населения град в Канада, с три милиона жители. Няколко местни служители, включително кметът на Пикеринг Дейв Райън, веднага поискаха обяснение на инцидента.

Швеция спира още един ядрен реактор

Днес Швеция спря един от четирите ядрени реактора в най-голямата си електроцентрала след повече от 40 години експлоатация заради твърде...

"Подобно на много от вас, аз бях много притеснен, че получих този спешен сигнал тази сутрин", каза Райън в Twitter. "Докато съм облекчен, че няма действителна спешна ситуация, аз съм разстроен, че възникна грешка като тази. Говорих с провинциалните власти и искам да се проведе пълно разследване", каза той.

Кметът на Торонто Джон Тори също поиска разследване, като каза, че жителите на района са били "излишно алармирани от това събитие".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...