Тръмп е информиран, че е обект на разследване за архивите от Белия дом

1167
Тръмп е информиран, че е обект на разследване за архивите от Белия дом
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на правосъдието информира правния екип на Доналд Тръмп, че той е мишена на федерално разследване за възможно неправилно боравене с класифицирани документи, съобщиха запознати източници пред Си Ен Ен. Това е знак, че прокурорите може би е близо до повдигане на обвинение срещу бившия президент.

Източниците са били информирани за писмото и неговото съдържание, но не са го виждали лично.

Решението на прокурорите да информират Тръмп, че е мишена, показва, че разследването на специалния съветник Джак Смит е фокусирано върху действията на Тръмп, а не само върху действията на хората около него.

Правният екип на Тръмп се срещна със служители на Министерството на правосъдието, включително със Смит, относно разследването в понеделник. Срещата беше съсредоточена върху това правният екип на Тръмп да представи твърденията си за неправомерни действия от страна на прокурорите. По време на срещата Смит не е казал нищо друго освен поздрав към присъстващите в стаята, заяви този източник.

Разпоредбите на Министерството на правосъдието позволяват на прокурорите да уведомяват субектите на разследването, че са станали мишена. Често уведомлението, че дадено лице е мишена, е силен знак, че може да последва обвинение, но е възможно получателят в крайна сметка да не бъде обвинен.

Тези уведомления не са задължителни, но прокурорите имат право по своя преценка да уведомяват субектите, че са станали обект на разследване. След като бъде уведомен, обектът има възможност да представи доказателства или да свидетелства пред голямото жури, ако реши.

В интервю за Маги Хаберман от „Ню Йорка Таймс“ в сряда Тръмп не каза дали му е било казано, че е мишена в разследването на специалния съветник, но отрече да му е било казано, че ще му бъде повдигнато обвинение.

Ново доказателство, че Тръмп е знаел за секретните документи - този път свързано с Иран

Федералните прокурори са получили аудиозапис от среща през лятото на 2021 г., на която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп признава, ...

Множество хора, които са разговаряли дълго с Тръмп тази седмица, заявиха пред CNN, че са били объркани от новината, и казаха, че Тръмп не е повдигнал въпроса, че е мишена, нито е изглеждал развълнуван.

Разследването на Смит за потенциално неправилно боравене с класифицирани материали и евентуално възпрепятстване на правосъдието от седмици насам изглеждаше, че наближава финалния етап.

Разследването на специалния съветник проверява работата на Тръмп с класифицирани документи, които той е донесъл със себе си в имението си Мар-а-Лаго, след като е напуснал Белия дом, включително действията, които са били предприети, след като през май 2022 г. Тръмп е получил призовка да върне всички класифицирани материали, с които е разполагал. През август миналата година агенти на ФБР иззеха повече от 100 класифицирани документа от Мар-а-Лаго, след като получиха заповед за обиск.

През последните няколко месеца прокурорите са разпитали десетки свидетели, включително висши помощници на Тръмп и служители в имението му във Флорида. Повечето от свидетелите са се явили пред голямото жури във Вашингтон, но през последните седмици федералното голямо жури във Флорида изслуша показанията на множество свидетели.

Бившият началник на канцеларията на Белия дом Марк Медоус, смятан за критичен свидетел, е дал показания пред федералното голямо жури като част от продължаващите разследвания на Смит за боравенето на бившия президент с класифицирани документи, както и за усилията за отмяна на изборите през 2020 г., заяви друг запознат източник, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com