Тръмп назначи жена за зам.-директор на ЦРУ

1348
Тръмп назначи жена за зам.-директор на ЦРУ
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп назначи Джина Хейспъл за заместник-директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), предаде БГНЕС. Това назначение не трябва да бъде одобрявано от Сената и Хейспъл директно ще заеме поста си. Това е вторият случай жена да заема тази длъжност.

Хейспъл работи над 30 години в ЦРУ и контролира работата на агентите на ЦРУ по света. Много бивши служители на агенцията подкрепиха нейното назначение.

Washington Post: И ФБР, и ЦРУ потвърждават намесата на Русия в американските избори

И ФБР, и ЦРУ са потвърдили руската намеса по време на американските избори, чиято цел е била победата на Тръмп. Въпреки че преди двете...

Хейспъл става втората в историята жена, която заема този пост в ключовото разузнавателно ведомство. Преди нея на тази позиция бе издигната Еврил Хейнс, но назначението ѝ се смяташе за политическо. Хейспъл е първата на този пост, която се качва по кариерната стълбица в ЦРУ. Тя започва работа през 1985 година. Според съобщението за назначаването ѝ тя притежава солиден опит в чужбина. В миналото Хейспъл е оглавявала резидентурите на ЦРУ в няколко страни, но в съобщението не се споменават подробности.

По данни, които се съдържат в доклада на специалната комисия на Сената за разследване на използване на мъчения от ЦРУ, Хейспъл може да има отношение към използването на тази практика в затвори на ЦРУ в чужбина.

Предполага се, че през 2002 година тя ръководи таен затвор на ЦРУ в Тайланд, където е използван методът „фалшиво удавяне” срещу двама затворници. Освен това Хейспъл вероятно е съпричастна към унищожаването през 2005 година на видеозаписи на разпити на оперативни служители на разузнаването на САЩ, при които са използвани мъчения или близки до тях методи. Но по тези разследвания няма повдигнати никакви обвинения.

Помпео определя Хейспъл като „образцов служител на разузнаването и истински патриот”. Според американските медии назначението, изработено със съгласието на президента Доналд Тръмп, има за цел да успокои кадровите служители на ЦРУ, разтревожени от идването на поста директор на бившия конгресмен Помпео, който няма преди това отношение към разузнаването. Директорът на националното разузнаване на страната Джеймс Клапър, както и редица високопоставени служители на ЦРУ приветстваха назначаването на Хейспъл.

Съветите на сянката на Тръмп могат да доведат до глобална война

Буквално за десетина дни от фактическото си встъпване в длъжност, новият американски президент Доналд Тръмп обърна с краката нагоре Съе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка