Тръмп отхвърля "абсурдното" решение за спиране на забраната за пътуване

2864
Тръмп отхвърля "абсурдното" решение за спиране на забраната за пътуване
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли като "абсурдно" решението за спиране на забраната за пътуване и обеща да го отмени.

Вчера съдия Джеймс Робарт издаде временна ограничителна заповед за изпълнението на указа, според който САЩ трябва да спре в продължение на 90 дни влизането на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Тръмп обезглавява Статуята на свободата на корицата на "Шпигел" (СНИМКА)

Новият брой на авторитетното германско списание "Дер Шпигел" днес излезе с корица, на която има колаж със снимка на американския презид...

"Становището на този така наречен съдия, който по същество отнема охранителната функция на нашата страна, е нелепо и ще го отменя", написа държавният глава в дневната доза сутрешни постове в Туитър.

"Когато една страна вече не е в състояние да каже кой може да влезе и излезе от нея, особено от съображения за безопасност, това е голяма беда", заяви той по-малко от 12 часа след като решението бе издадено в Сиатъл.

"Интересно е, че някои от близкоизточните страни са съгласни със забраната. Те знаят, че ако конкретни хора влязат в САЩ, ще се стигне до смърт и разруха“, продължи той от Флорида.

По-рано днес прессекретарят Шон Спайсър обаче обяви действията на Тръмп като „законни и целесъобразни“ и заяви, че правосъдното министерство ще поиска извънредна среща със съда във "възможно най-кратки срокове“.

Белият дом „отвръща на удара“ на съда в Сиатъл

Белият дом обеща да „отвърне на удара“, след като Федералният съд в Сиатъл отмени забраната за пътуване на граждани от седе...

"Заповедта на президента е предназначена да защитава родината и той има конституционното правото и отговорността да предпази американския народ", добави той.

Миналата седмица Тръмп подписа редица укази, ожесточаващи имиграционната политика. Той нареди на Държавния департамент и Министерството на националната сигурност да спрат за 120 дни действието на програмата за прием на бежанци в САЩ. Влизането на бежанци от Сирия е прекратено за неопределено време.

Президентът също така ограничи за 90 дни влизането в САЩ на граждани на Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия, Иран и Судан.

Ограниченията за пътуване предизвикаха хаос по летищата в цяла Америка, а също и множество протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка