Тръмп пусна опасен закон за Куба

2912
Тръмп пусна опасен закон за Куба
Снимка: iStock/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отваря пътя за съдебни дела в американските съдилища за собственост, конфискувана от Куба, съобщи АФП. Спорният закон, подписан от президента на САЩ след повече от две десетилетия отлагане, разгневи европейските съюзници на Вашингтон и породи опасения, че може да подкопае сериозно кубинската икономика, предаде БГНЕС.

Откакто Конгреса прие закона "Хелмс-Бъртън" през 1996 година, американските президенти от Бил Клинтън насам използваха правомощията си на всеки 6 месеца, за да спират влизането му в сила, имайки предвид международните последици. Тази практика обаче приключи с идването на Тръмп.

Тръмп се готви "да удуши финансово" кубинския режим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация се готвят да "удушат финансово" кубинския режим заради подкрепата на Хавана за...

Висш представител на администрацията заяви, че съветникът по национална сигурност Джон Болтън формално ще обяви влизането в сила на закона днес, 17 април, в реч в Маями. Очаква се тогава той да начертае действията срещу Никарагуа и Венецуела – двете други държави с леви правителства в Латинска Америка.

Европейският съюз незабавно реагира остро. „Това ще създаде още по-голямо объркване за чуждестранните инвестиции, които помагат за създаване на просперитет и работни места в Куба“, заяви посланикът на ЕС в Хавана Алберто Наваро.

С влизането в сила на закона, емигрантите от Куба ще могат да се обръщат към американските съдилища, за да съдят както частни компании, така и правителството в Хавана за това, че се е облагодетелствало от собственост, национализирана след Комунистическата революция на Фидел Кастро през 1959 година. Тъй като американските съдилища не могат директно да наложат решения в Куба, законът „Хелмс-Бъртън“ изпраща стряскащо послание към чуждестранните инвеститори, включително американски, които много вероятно да решат да напуснат Острова.

Когато е приет от Конгреса, законът среща острата съпротива на Европейския съюз, който се притеснява за правните последствия върху бизнеса му в САЩ. С потенциални 200 000 съдебни иска има опасения, че Световната търговска организация ще бъде залята от оплаквания.

Кубинците одобриха новата си конституция

Кубинците масово подкрепиха новата конституция на страната, съобщава БГНЕС, цитирайки АФП. На референдум за или против новия основен з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com